Israel bevriest bezoeken aan Hamasgevangenen

Onderhandelingen tussen Israel en Hamas over de terugkeer van drie Israelische burgers en de lichamen van twee soldaten, zijn vastgelopen. Als drukmiddel heeft Israel Hamasterroristen, die in Israelische gevangenissen vast zitten, bezoeken van hun familie ontzegd.

In 2014 kwamen de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul in Gaza om tijdens de militaire operatie Protective Edge. Hamas is in bezit van hun lichamen en weigert ze aan de nabestaanden terug te geven.

Naast de twee lichamen houdt de terreurbeweging vermoedelijk ook nog drie Israelische burgers vast. Avraham Mengistu en Hisham al-Sayed zouden de grens met Gaza overgestoken zijn. Van Juma Ibrahim Abu Ghanima wordt ook vermoed dat hij in de Gazastrook terecht is gekomen, maar zijn situatie is niet zeker.

Israel houdt ongeveer 150 Palestijnen uit Gaza gevangen die lid zijn van Hamas. In het verleden konden deze bajesklanten nog rekenen op bezoek van hun familie. Nu is hen dit privilege echter ontzegd.

De families van Goldin en Shaul juichen de nieuwe restrictie toe. Ze zeggen al twee en een half jaar voor meer druk op Hamas te pleiten. Eerder deze maand resulteerde hun pleidooi in een door meerdere Knesset-leden ondertekende brief die het veiligheidskabinet oproept de omstandigheden van Hamasgevangenen te versoberen. Ze hopen dat dit drukmiddel de terreurbeweging, die de scepter in Gaza zwaait, ertoe zal bewegen de lichamen van de soldaten terug te geven.

Hamas liet weten de nieuwe Israelische restricties als “het begin van een oorlog tegen de gedetineerden” te beschouwen. De terreurbeweging voegde daaraan toe “het besluit niet te laten staan, wat de prijs daarvan ook zal zijn”.

De terreurbeweging eist dat Israel alle Palestijnse gedetineerden vrijlaat die sinds hun eerdere vrijlating in 2011 bij de Shalit-deal opnieuw opgepakt zijn. De meeste van deze Hamasleden zijn gearresteerd nadat in 2014 drie Israelische tieners ontvoerd en vermoord werden. Hamas zegt pas bereid te zijn verder te onderhandelen wanneer deze gevangenen weer op vrije voet zijn.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Ynet, The Times of Israel.