Israel bombardeert Gaza en Ramallah na aanslag

Lycos Nieuws

JERUZALEM, 28 maart (AP) Israël heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook en Ramallah op de Westoever, kennelijk als reactie op de zelfmoordaanslag waarbij woensdagochtend twee Israëlische scholieren omkwamen en op twee verijdelde bomaanslagen. In Ramallah kwamen daarbij twee personen om het leven, een lid van het elitekorps van de Palestijnse leider Yasser Arafat en een burger, een vrouw. In Ramallah en Gaza raakten in totaal rond de 25 mensen gewond, van wie een aantal levensgevaarlijk.

Voorafgaand aan het bombardement ontruimden Palestijnse functionarissen het belangrijkste kantoor van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Ze zeiden dat het Israëlische leger hen had gewaarschuwd voor de luchtaanval zodat ze de gelegenheid hadden iedereen te evacueren. In Ramallah werden gebouwen, een trainingskamp en een wapendepot van Arafats elitekorps, Eenheid 17, bestookt. Het wapendepot bevindt zich slechts zo’n honderd meter verwijderd van Arafats huis. Arafat was in Amman, Jordanië, op de top van de Arabische Liga. Ook in Gaza werden gebouwen van Eenheid 17 aangevallen. Volgens de Palestijnse politie in Gaza werd ook een politiebureau bestookt.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft Eenheid 17 herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij aanslagen op Israëlische burgers. Het Israëlische leger stelde in een verklaring dat de aanvallen waren bedoeld om "degenen die verantwoordelijk zijn voor terrorisme" direct te treffen. De aanvallen werden uitgevoerd nadat het Israëlische kabinet in spoedzitting bijeen was gekomen.

Bij een zelfmoordaanslag op een parkeerplaats in Israël vielen woensdagmorgen drie doden. Behalve de Palestijnse dader kwamen twee  joodse scholieren van 16 en 14 jaar om het leven. Vier scholieren raakten gewond, van wie een ernstig. De aanslag werd opgeëist door de extremistische beweging Hamas, die zei dat er nog zeven andere zelfmoordactivisten klaarstaan om verdere aanslagen te plegen.

De aanslag had plaats vlakbij een tankstation bij de kibboets Sdeh Hemed, aan de grens met de Westoever, tussen het Israëlische Kfar Sava en de door de Palestijnen bestuurde stad Qalqiliya. De explosie was volgens getuigen zeer krachtig. Qalqiliya werd direct door de Israëlische
autoriteiten van de buitenwereld afgesloten.

Op de parkeerplaats naast het benzinestation stond een groep Israëlische tieners te wachten op een gepantserde bus die hen naar hun seminarie zou brengen. Een 12-jarige overlevende vertelde dat hij de Arabische man van achter in de twintig, die op de groep seminaristen toe kwam lopen, er al verdacht vond uitzien, omdat hij ondanks de hitte een leren jack aan had dat hij tot onder zijn kin had dichtgemaakt. Zelfmoordactivisten dragen hun bom vaak op het lichaam.

Voor de explosie in Sdeh Hamed werd op een markt in Netanya een bom ontdekt. Ook in Petah Tikvah kon de explosievenopruimingsdienst tijdig een bom onschadelijk maken. Eerder deze maand kwamen bij een bomaanslag in Netanya vier mensen om, onder wie een Palestijn van een zelfmoordcommando.

In de plaats Rafah in de Gazastrook kwam woensdag een negenjarig Palestijns jongetje om bij het spelen met een gevonden Israëlische granaat. Drie kinderen raakten ernstig gewond. In Jeruzalem werden dinsdag in zes uur tijd twee bomaanslagen gepleegd, waarbij één dode en meer dan dertig gewonden vielen. Die aanslagen en ook de aanslag van woensdag werden opgeëist door de Hamas.

In de wijk Abu Sneineh in Hebron werden woensdag zeven auto’s van Palestijnse eigenaars in brand gestoken. Kennelijk was dit een uiting van woede van joodse kolonisten naar aanleiding van het doodschieten van een tien maanden oude Israëlische baby eerder deze week. Het meisje was doodgeschoten vanuit Abu Sneineh. De Amerikaanse president George Bush voerde dinsdagavond telefonisch overleg over het aanhoudende geweld met Sharon. Het ministerie van buitenlandse zaken in Washington riep de Palestijnse Autoriteit van Arafat op alles in het werk te stellen om het terrorisme te bestrijden.

Sharon verkeert in een moeilijke positie. Hij won de premiersverkiezingen van de havik Ehud Barak omdat hij de indruk wist te wekken dat hij beter voor veiligheid voor de Israëlische bevolking zou kunnen zorgen. Nu verwacht een deel van de bevolking dan ook dat hij krachtdadig optreden gaat vertonen. Maar volgens de Israëlische politiechef Shlomo Aharonishki, die sprak van een "heel groot offensief van de terroristische organisaties", is er in feite weinig te beginnen tegen zelfmoordaanslagen. Een woordvoerder van Sharon wees erop dat Israël zich nog altijd aan het beleid houdt dat de schuldigen doelgericht worden gestraft, zonder onschuldige Palestijnse burgers te treffen.

De Israëlische krant Maariv publiceerde een commentaar van analist Hemi Shalev, die schreef: "Sharon zit gevangen in een onoplosbaar dilemma. Terughoudendheid zal worden opgevat als zwakte, maar als hij de aanval inzet, leidt dat tot een internationaal isolement en tot het gevaar van escalatie".

Palestijnse extremisten kondigden aanslagen aan nadat Sharon, van de conservatieve Likudpartij, in februari de premiersverkiezingen had gewonnen.

Sinds het geweld eind september losbarstte zijn 441 mensen omgekomen, onder wie 360 Palestijnen en 62 Israëlische joden. Kort na het begin van het geweld voerde Israël ook luchtaanvallen uit op de Westoever en in de Gazastrook.