Israel bombardeert IS op de Golan

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 aug 2018 GOLAN IS SYRIE

De Israelische luchtmacht heeft afgelopen nacht een bombardement uitgevoerd op terroristen van Islamitische Staat op de Golan. De militanten zouden zich op slechts 200 meter van het grenshek met Israel hebben bevonden.

Rond half elf werden de IS-leden getroffen. Zij bevonden zich op dat moment tussen de grens van de Israelische Golan en de zogenoemde Alpha-lijn. Deze lijn is onderdeel van het troepenterugtrekkingsakkoord dat in 1974 door Israel en Syrië gesloten is. Afgesproken is dat dat Syrische troepen niet de oostelijke lijn – Bravo genoemd – zullen overtreden, en dat het Israelische leger niet de westelijke lijn – Alpha – oversteekt. De IS-terroristen waren dus niet alleen al de oostelijke lijn, maar ook al de westelijke Alpha-lijn overschreden.

Volgens de IDF bevonden de IS-terroristen op het moment van het bombardement op slechts 200 meter van het grenshek met Israel. Na de aanval heeft een elite-eenheid van het Israelische leger de plek verkend. Zij troffen zeven omgekomen militanten van IS aan die granaten, geweren en zelfmoordvesten bij zich hadden.

Mogelijk waren de IS-terroristen op de vlucht geslagen voor het Syrische leger – en kozen zij Israel als alternatief doel om aan te vallen. De afgelopen dagen hebben de regeringstroepen van president Assad meerdere overwinningen geboekt in het zuiden van het door burgeroorlog verscheurde land. Bij deze gevechten hebben drones vanuit Syrië meerdere keren het luchtruim van Israel betreden, die met Patriot-raketten zijn neergehaald. Ook is een Sukhoi-vliegtuig van de Syrische luchtmacht door de Israelische luchtafweer neergeschoten, nadat deze twee kilometer ver het Israelische luchtruim was binnengedrongen.

Het Israelische leger zegt de Syrische regering verantwoordelijk te houden voor alle vormen van geweld en dreigingen vanuit Syrië. De IDF benadrukt dat het troepenterugtrekkingsakkoord van 1974 in ere dient te worden gehouden en nog steeds valide is.

Overigens was niet alleen Israel als bestemming door de terroristen van IS uitgekozen. Het Jordaanse leger zegt afgelopen dinsdag IS-militanten met “allerlei soorten wapens” te hebben bestookt toen deze de grens met Jordanië naderden.