Israel bombardeert Syrische wapenopslagplaatsen

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Israel heeft in de afgelopen drie dagen luchtaanvallen uitgevoerd op wapenopslagplaatsen met raketten en mogelijk ook chemische wapens in Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden daarbij zeker 15 doden zijn gevallen. Israel ondernam de actie na steeds luider wordende geruchten over het gebruik van chemische wapens in de burgeroorlog en inlichtingen van de Israelische Veiligheidsdiensten over een op handen zijnde overdracht van deze wapens en/of raketten aan de terroristische Hezbollah-beweging in Libanon.  

Wie in de strijd chemische wapens gebruikt blijft overigens onduidelijk. De troepen van Assad en de rebellen beschuldigen elkaar er over en weer van en beiden ontkennen dit zelf te doen, hoewel waarnemers van de VN kort geleden aanwijzingen vonden dat er chemische wapens zijn ingezet. De Amerikaanse president Obama verklaarde enige tijd geleden het gebruik van chemische wapens tot ‘rode lijn’: bij inzetten van chemische wapens tegen burgers zou de VS ingrijpen, zei Obama toen.

Over wat en wie er werd getroffen bij de actie van zondag 5 mei en waardoor de doden precies vielen, lopen de berichten ook uiteen. Amateurbeelden laten zien hoe er een enorme secundaire ontploffing volgt op de treffer door de Israelische luchtmacht op wat een chemische wapenfabriek zou zijn. Rami Abdel Rahman van de Syrische mensenrechtenbeweging zei maandag in een persconferentie dat er ‘zeker 15 soldaten zijn gedood’ na de bombardementen nabij Damascus zondag 5 mei.

Syrische diplomatieke bronnen in Libanon verklaarden volgens het AFP dat Israel drie militaire bases nabij Damascus onder vuur had genomen: een wapendepot, een militaire basis en een batterij luchtafweergeschut.

De Syrische regering heeft nog geen officiële verklaring afgegeven over het aantal doden die bij de actie zijn gevallen maar de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Faisal al-Miqdad zei tegen de Iraanse staatsomroep dat Israel zal “lijden” voor de “militaire agressie tegen Syrië”. In een interview dat zondag 5 mei werd uitgezonden op CNN zei al-Miqdad: “Wanneer zij [Israel] aanvallen” zal dit worden opgevat als een “oorlogsverklaring” en zal er teruggeslagen worden door het Syrische leger. Ook heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een officiële brief aan de VN meegedeeld dat de Israelische “agressie doden, gewonden en ernstige schade” heeft veroorzaakt en aantoont dat Israel hetzelfde doel nastreeft als de “terroristische groeperingen” die in Syrië actief zijn tegen het Assad-regime.

Israel laat weten dat de doelen preventief zijn aangevallen omdat uit inlichtingen bleek dat de wapens zouden worden overgebracht naar Libanon met bestemming Hezbollah. Hezbollah steunt het regime van Assad, evenals Iran dat deze beweging financiert en bewapent.

Volgens diverse commentatoren zitten noch Israel, noch Syrië te wachten op een oorlog. Israel heeft geen partij gekozen in het conflict tussen Assads regime en de rebellen, maar zou al eerder wapens hebben vernietigd in Syrië. Aan beide zijden vechten extremistische groeperingen mee die Israel zeer vijandig gezind zijn. Israel is vooral bezorgd dat er chemische wapens, die op verschillende plaatsen in Syrië liggen opgeslagen, in handen zouden vallen van zo’n extremistische groep.