Israel bouwt vliegende eieren als openbaar vervoermiddel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 26 jun 2014 VS

skytranIsrael is bezig met de bouw van de zogenaamde skyTran, het eerste magnetische openbaar vervoersysteem dat mensen in ei-achtige constructies door de stad moet gaan vervoeren, zonder gebruik te maken van de bestaande wegen. Dit Personal Rapid Transit System (PRT) kan in de toekomst het straatbeeld gaan bepalen in overvolle steden als Tel Aviv, waar de eerste versie van het systeem waarschijnlijk in gebruik zal worden genomen.

Voor de ontwikkeling van de vliegende eieren of ‘pods’ (peulen) is Israel Aerospace Industries een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf skyTran. Samen hebben ze een capsule ontwikkeld voor twee personen, die met 70 kilometer per uur mensen door de stad moet gaan vervoeren.

Mensen kunnen met behulp van hun mobiele telefoon zo’n capsule naar een door hen gewenste plaats laten komen, waarvandaan ze vervolgens naar hun gewenste eindbestemming worden gebracht.

Het systeem is volledig automatisch en door de passieve magnetische levitatie is er geen extra energiebron nodig om de capsules in de lucht en in beweging te houden. Slechts één kleine elektrische zet aan het begin van de reis zorgt ervoor dat de wagentjes in beweging gezet worden en uiteindelijk ook blijven.

Volgens skyTran CEO Jerry Saunders is Israel dé ideale plek om dit systeem voor het eerst te gebruiken: “Israeli’s zijn dol op technologie en we zien dan ook zeker geen problemen met mensen die geen gebruik zouden willen maken van het systeem”, zo verklaarde hij tegenover Reuters.

Hoewel de testversie over een rail van 400- tot 500- meter loopt en niet harder gaat dan 70 kilometer per uur, hoopt Saunders dat in de toekomst over een langere baan de capsules snelheden tot 240 kilometer per uur gaan halen. Over ongeveer een jaar hoopt Saunders dat het systeem klaar is en in het echt gebruikt kan gaan worden.