Israël breidt offensief uit naar Nablus

NOS Nieuws

Israelische tanks zijn Nablus binnengevallen, de grootste stad op de Westelijke Jordaanoever. Eerder nam het leger al de autonome Palestijnse steden Jenin en Salfit in. Het is vandaag dag zes van de militaire operatie ‘Beschermende Muur’.

De Palestijnse leider Yasser Arafat zit nog steeds vast in zijn kantoor in Ramallah. Gisteren stelde premier Sharon van Israel voor Arafat als balling het land uit te sturen. Met name vanuit het leger is er veel druk om Arafat "eruit te gooien". "Zo’n kans krijgen we nooit meer", zei een stafchef gisteren op een persconferentie tegen Sharon, zonder te weten dat de microfoon open stond.

Geboortekerk

In de Geboortekerk in Bethlehem, die gebouwd is op de plaats waar Jezus Christus zou zijn geboren, houden tientallen gewapende Palestijnen zich schuil. Volgens de katholieke kerk hebben ze de wapens neergelegd en hebben ze kerkasiel gevraagd. Ooggetuigen zeggen dat er mogelijk honderden mensen in de kerk zitten. Een woordvoerder van premier Sharon heeft verzekerd dat Israelische militairen niet zullen schieten op het heilige gebouw.

Israel waarschuwt Syrie en Libanon dat een voortzetting van de Hezbollah-aanvallen "zeer ernstige gevolgen" kan hebben. De Hezbollah heeft de afgelopen weken raketten afgevuurd op militaire en civiele doelen in Israel. Ondanks het dreigement van Israel openden Hezbollah-strijders voor de tweede dag op rij het vuur op de betwiste Shebaa Farms aan de grens met Libanon.