Israel classificeert zes Palestijnse ngo’s als terreurorganisaties

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 25 okt 2021 NGO'S PALESTIJNEN PFLP TERRORISME UAWC

De Israelische minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) heeft zes Palestijnse ngo’s geclassificeerd als ‘terreurorganisaties’. Volgens Israel opereren deze ngo’s als vertakkingen van de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Onder meer Al-Haq, Addameer, Defence for Children Palestine en UAWC vallen onder deze nieuwe Israelische kwalificatie. Gantz stelde dat deze ngo’s zich voordoen als een nobele zaak, maar zich intussen hard maken voor de vernietiging van Israel. Leden van de PFLP hebben innige banden met deze ngo’s en zouden ook actief zijn bij deze ngo’s. Doordat de informatie hierover nog geheim is, zijn sommigen in het Israelische parlement en daarbuiten sceptisch over de nieuwe classificatie.

Ngo’s als masker voor terreur

De innige banden tussen de PFLP en enkele ngo’s zijn al jaren onderwerp van aandacht. Vooral door de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb om het leven kwam kwamen deze banden onder de loep te liggen. Al snel bleek namelijk dat de aanslagpleger, Samer Arbid, zowel lid van de PFLP was als werkzaam bij UAWC. Dit leidde tot kritische Kamervragen en een gedeeltelijke herziening van de Nederlandse financieringen van onder meer UAWC. Ook bleek dat het ministerie over de connectie tussen de PFLP en UAWC om de tuin werd geleid. Verder bleken de banden tussen de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en UAWC ook vrij hecht. In mei 2021 waarschuwde de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet meerdere Europese landen, waaronder Nederland, dat hulpgelden vanuit Europa direct dan wel indirect bij de PFLP terecht kwam, eenzelfde signaal stond in Elsevier van diezelfde maand . In juli 2021 sloot Israel het hoofdkwartier van UAWC voor onderzoek. Intussen zijn de moordenaars van Shnerb, die banden onderhouden met meerdere van de genoemde ‘ngo’s’ voor de rechter verschenen.

Nu neemt minister Gantz dus een grote stap door UAWC, Al-Haq, Addameer, Bisan Center, UPWC en DCI-P tot ‘terreurorganisaties’ te verklaren. In februari 2021 verklaarde hij de ngo Samidoun al tot terreurorganisatie. Zo benadrukte dat deze ngo’s banden hebben met de PFLP en dat eigenlijk niet echt verbergen, daar zij refereerden naar enkele events in Ramallah en verschillende rapporten over de banden tussen de PFLP en de genoemde ngo’s. 

Uitleg in Washington

De Amerikaanse regering was in eerste instantie niet erg te spreken over het besluit van Israel. Daarom werd er al snel contact gelegd om de beslissing nader toe te lichten aan de regering-Biden. Enkele diplomaten en veiligheidsexperts zullen het besluit toelichten en verdedigen. De PFLP is namelijk zowel in Israel, de EU, het VK en de VS geclassificeerd als een terreurorganisatie. De Amerikaanse regering stelde dat het verbieden van mensenrechtenorganisaties niet erg goed viel bij hen, al zouden zij volgens Israelische bronnen wel van ter voren over het besluit zijn ingelicht.

Ook de Palestijnen reageerden woest, al deden zij weinig om de banden tussen deze ngo’s en de PFLP te verbloemen. Alsnog stelde een van hen dat de nieuwe classificatie als een verrassing kwam, en al snel kwamen internationale ngo’s, zoals Amnesty International en HRW met een steunverklaring voor de betreffende Palestijnse ngo’s. Zij stellen dat deze kwalificatie een manier is om de ‘monden van de Palestijnen te snoeren’ en om Israelische acties te ‘verhullen’. Israelische ngo’s als B’tselem en de VN waren ook kritisch op het besluit van minister Gantz, evenals coalitiepartner Meretz. Hoewel de EU niet erg te spreken was over het Israelische besluit, stelde zij wel dat er nog steeds kritisch gekeken zal worden naar de financiering van Palestijnse ngo’s. 

Ondanks de kritiek blijft de Israelische regering vooralsnog achter haar besluit staan. Het feit dat de banden openlijk erkend worden, onder meer door gedeelde evenementen, berichten op sociale media en foto’s, laat volgens Israel zien dat deze organisaties werkelijk opereren als een masker voor de terreurorganisatie PFLP. Via deze ngo’s komt onder meer Europees en Nederlands hulpgeld direct én indirect terecht bij de PFLP.