Israel daalt in ranglijst militaire slagkracht, staat onder Iran

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 12 aug 2019 IDF

Israel staat op plek 17 in de Global Firepower Index, die landen rangschikt naar hun militaire kracht. Dat is één plek lager dan vorig jaar, en drie plekken onder Iran. 

Israelische tank bij een oefening van de Paratroopers-brigade. foto: IDF/Flickr

Om de militaire slagkracht van landen te bepalen, kijkt de Global Firepower Index naar 55 verschillende factoren, waaronder het aantal militairen in actieve dienst, het aantal reservisten en het beschikbare materieel. Op nummer één staat als vanouds de Verenigde Staten. Rusland en China nemen de tweede en derde plek in. De rest van de top-10 wordt gevuld door India, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Duitsland. 

Vliegtuig van het IAF (Israeli Air Force) tijdens een oefening. Foto: IDF/Flickr

Overpresteerder
Israel is een echte overpresteerder op militair gebied: vergeleken bij de meeste andere landen in de top-30 heeft Israel met acht miljoen inwoners verreweg de kleinste bevolking. Daarvan zijn 170.000 mensen in actieve militaire dienst in het IDF, en nog eens 455.000 dienen in de reserves. Dat betekent dat 7,3 procent van Israels bevolking een rol in het leger heeft. Ter vergelijking: Iran heeft, inclusief reservisten, 873.000 militairen – rond één procent van de bevolking. Bovendien besteedt Israel jaarlijks enorm veel geld aan het op peil houden van de strijdmacht. In 2019 is het defensiebudget bijna 20 miljard – meer dan vijf procent van het bruto nationaal product. Met dat percentage zit Israel in de wereldtop: alleen Saoedi-Arabië besteedde een groter deel van zijn BNP aan defensie.  

Klaar om de vijand te neutraliseren: Israelische soldaten van de paratroopers-brigade (Tzanhanim) tijdens een oefening. Foto: IDF/Flickr

Reden tot zorg 
Er is wel een zorgpunt voor Israel: voor het tweede jaar op rij staat Iran hoger dan Israel in de militaire ranglijst. Het Iraanse ayatollahregime roept regelmatig op tot vernietiging van de Joodse staat. Ondanks de sancties tegen Iran is het land militair zeer sterk, mede dankzij het enorme landoppervlak en de grote bevolking. Overige moslimlanden die hoger dan Israel in de ranglijst staan zijn Turkije, Egypte, Indonesië en Pakistan. 

Wordt Israel onderschat? 
Overigens bestaat de kans dat Israels slagkracht wordt onderschat: de Global Firepower Index geeft bonuspunten aan erkende nucleaire machten. Israel ontkent noch bevestigt het bezit van kernwapens, en wordt dus niet als nucleaire macht meegeteld in de ranglijst.