Israel doodt politiek leider Hamas

Israël heeft donderdag bij een bombar dement op de Gazastrook een voor aan staand leider van Hamas gedood.
Het gaat om Nizar Rayyan, opvolger van sjeik Yassin en een ver klaard voorstander van zelfmoord aanslagen op Israëlische doelen.

In 2001 ”stuurde hij zijn zoon uit” op een zelfmoordaanslag in Eley Sinai, schrijft Yediot. Daarbij kwamen twee Israeli”s om. Rayyan zou ook de man zijn geweest achter de bom de haven van Ashdod, die tien slachtoffers maakte in 2004.

Bij het bombardement kwamen volgens nieuws zender al-Jazeera ook een van Rayyans vrouwen en drie van zijn kinderen om. Het is voor het eerst sinds het Israelische offensief dat een politieke leider van Hamas is getroffen. Israël richtte zich tot dusver op militaire commandanten. Rayyan fungeerde als verbindingsman tussen de politieke en militaire vleugel van Hamas. De 49-jarige docent aan de Islamitische Universiteit in Gaza gold als een van de  invloedrijkste radicalen binnen de politieke tak.  Volgens Hamas Radio had Rayyan een advies om zijn huis te verlaten genegeerd.

Een zegsman van de Israëlische strijdkrachten verklaarde donderdag dat het Israëlische militaire offensief in de Gazastrook niet ten doel heeft het Hamasregime ten val te brengen.
Met de actie wil Israël de Palestijnen in Gaza voldoende afschrikken om in de toekomst geen raketten meer op Israël af te schieten, aldus de woordvoerder. De operatie eindigt volgens hem pas als er een “nieuwe veiligheidsrealiteit voor het zuiden van Israël is geschapen”.

Een Israelische legercommandant heeft verklaard dat de raket die woensdag de school in Beersheba trof, van Chinese makelij was. Net als de andere drie raketten die Beersheba troffen, waren ze gevuld met metalen balletjes die tot 100 meter in de omgeving verwondingen en andere schade kunnen aanrichten.

Ruim 70 procent van de Israëliërs wil dat de luchtaanvallen op Hamas-doelen in de Gazastrook aanhouden. Dat blijkt uit een woensdag gehouden enquête die donderdagmorgen in dagblad the Haaretz staat. Een grondoffensief of het uitroepen van een staakt-het-vuren zijn onder Israëliërs duidelijk minder populaire stappen. Beide mogelijkheden kregen slechts 20 procent van de ondervraagden achter zich.

Het dodental in de Gazastrook zou na zes dagen de vierhonderd hebben bereikt. Het aantal gewonden ligt volgens een ruwe schatting op circa 2000. Een aantal Palestijnse gewonden is naar Israël overgebracht voor behandeling. Eerder weigerde Hamas gewonden in Egypte te laten behandelen om te voorkomen dat het land in aanzien stijgt onder de bevolking in de Gazastrook.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben donderdag opnieuw doelen in de Gazastrook bestookt. Drie regeringsgebouwen waren het doelwit.
Haaretz meldde dat het Israëlische leger de voorbereidingen voor een grondoffensief in de Gazastrook heeft afgerond. Dat offensief zou aanstaande zijn. Aangenomen wordt dat het om een korte maar hevige operatie gaat.

Hamas-leider Ismail Haniyah heeft woensdag gezegd dat zijn organisatie pas met de Israëlische regering over een eventueel bestand wil praten als de Israëlische militaire acties in de Gazastrook zijn gestopt. Hij benadrukte dat het van groot belang is dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft. “Die blokkade is de bron van alle problemen in Gaza”, aldus Haniyah. Israël stelde vorig jaar strikte beperkingen in voor het transport van goederen en mensen naar de Gazastrook. De maatregelen waren een reactie op de machtsovername van Hamas in de Gazastrook en de raketbeschietingen op Israël vanuit het gebied. Door de blokkade is er een tekort aan voedsel, medicijnen en tal van andere goederen. In de Gazastrook wonen 1,5 miljoen Palestijnen.

De Franse president Nicolas Sarkozy gaat naar eigen zeggen komende maandag naar het Midden-Oosten. Hij zoekt er “een weg naar de vrede tussen Israël en de leiders van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas die de Gazastrook besturen”.
Sarkozy zei dat in een nieuwjaarstoespraak. Hij verwees naar de “routekaart naar vrede”. Dit stappenplan werd voor het eerst ter sprake gebracht door de Amerikaanse president Bush in 2002 en in 2003 geaccepteerd door Sharon . Het omvatte drie fasen (lees de Engelse tekst in het CIDI Israeldossier hier ). De laatste, een conferentie die had moeten leiden tot een vredesverdrag, had in 2005 moeten zijn afgerond hetgeen overduidellijk niet het geval is. Toch wordt het plan weer regelmatig genoemd als basis voor een vredesproces. Frankrijk was tot donderdag voorzitter van de EU. Nu is Tsjechië dat.

De Veiligheidsraad van de VN slaagde er woensdag niet in overeenstemming te bereiken over de voorwaarden van een bestand tussen Israel en Hamas. De onderhandelingen hierover gaan door maar de verdeeldheid is groot.

Ook de Arabische Liga is sterk verdeeld. Een bijeenkomst van de Arabische leiders is al diverse keren uitgesteld. Saoedi-Arabië en Egypte willen voorkomen dat Hamas de status van onderhandelende partij krijgt, ten koste van de meer gematigde Palestijnse president Abbas en zijn Fatah.

Premier Olmert heeft in zijn telefoongesprekken met buitenlandse leiders gezegd dat een  bestand pas bespreekbaar is al er een harde garantie is dat internationale waarnemers worden gestationeerd om toe te zien op de naleving.

Voor het eerst mochten woensdag buitenlandse correspondenten vanuit Israël de Gazastrook in. Dat gebeurde na een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof.