Israel draagt elekticiteitsnet Westoever over aan PA

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 15 sep 2016 PA VS WESTBANK

elektriciteitscentrale HaderaDe Israelische elektriciteitsmaatschappij gaat het beheer over het Palestijnse elektriciteitsnet overdragen aan de Palestijnse Autoriteit. De overeenkomst is een stap naar zelfstandigheid, maar moet ook de PA ertoe bewegen haar gigantische elektriciteitsrekening van 470 miljoen aan Israel te betalen. 

De PA betaalt lang niet haar hele schuld. De helft daarvan wordt kwijtgescholden door Israel, en de Amerikaanse belastingbetaler betaalt ook 23,5 miljoen mee. Bovendien maakte Israel een miljard Sjekel aan bevroren fondsen over naar de PA. Volgens het ministerie van Financiën was dat bedrag tien jaar lang bevroren en is het nu overgemaakt op voorwaarde dat het uitsluitend gebruikt zal worden voor welzijn en gezondheidszorg.

De Palestijnse elektriciteitsschuld is de laatste jaren opgelopen tot twee miljard sjekel. Dat legde een zware last op de elektriciteitsmaatschappij, die daarom weigerde de leveringen op te voeren. Dat laatste had weer een wurgend effect op de Palestijnse economie. Die impasse zou dan nu doorbroken moeten worden.

Het Israelische ministerie van Financiën noemde het een historische overeenkomst, die grote veranderingen zal brengen op de Westoever. Er komt ook een eind aan de gedecentraliseerde levering van elektra aan verschillende maatschappijen en dorpen. Er wordt geleverd aan een centraal punt en de PA zorgt voor de distributie.

De PA wordt ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het elektriciteitsnet. De scheiding tussen het netwerk en de (nog steeds Israelische) leverancier maakt het mogelijk dat in de toekomst een Palestijnse elektriciteitscentra wordt gebouwd in Jenin.

Dinsdag werd de overeenkomst getekend door het hoofd van de Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT), Generaal Yoav Mordechai, in aanwezigheid van onder meer minister Moshe Kachlon van Financiën en de PA minister van Binnenlandse Zaken, Hussain al-Sheikh. “Dit draagt ook bij aan de Israelische economie en veiligheid”, aldus Kachlon. Zijn Palestijnse collega roemde de overeenkomst omdat die de PA “de volledige controle geeft over de noden van haar burgers.”

Foto: Elektriciteitscentrale in Hadera, via WikiCommons