Israël dreigt met bombardementen op Jenin

NOS Nieuws

Als de inwoners van een vluchtelingenkamp bij Jenin zich niet overgeven, zal Israel een bombardement met F16-vliegtuigen op de stad uitvoeren. Dat heeft de Israelische radio gemeld. Zo’n tweehonderd mannen, vrouwen en kinderen hebben zich volgens militairen overgegeven, maar in het kamp wordt nog steeds verzet geboden.

Palestijnse bronnen noemen de situatie in het kamp kritiek. In de straten zouden tientallen lijken liggen en het leger zou met veel geweld huizen binnenvallen en letterlijk platwalsen. Zo’n zeventig procent van de woningen is volgens de Palestijnen verwoest. Het Israelische leger heeft journalisten verboden om in Jenin te komen.

Volgens Unicef zijn achthonderd vrouwen en kinderen door de militairen uit het kamp gezet. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat de groep geen bescherming, water of voedsel heeft meegekregen.

Het mogelijk harde optreden van het leger zou te maken kunnen hebben met de hinderlaag in het kamp waarbij dertien militairen werden gedood en enkele anderen gewond. Het was volgens analisten de grootste slag voor het Israelische leger sinds 19 jaar. Ook de dader van een bomaanslag woensdagmorgen nabij de Noord-Israëlische stad Haifa zou uit het kamp nabij Jenin afkomstig zijn.

Bezettingen

In de puinhopen van ingestorte gebouwen in Nablus zijn de lijken gevonden van 14 Palestijnen. Onder hen is een lokale leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Zo hebben Palestijnse bronnen bekendgemaakt. F16’s en gevechtshelikopters hebben vannacht onder meer twee zeepfabrieken in Nablus onder vuur genomen, omdat daar bommen zouden worden gemaakt.

In het vluchtelingenkamp bij Jenin is eveneens een leider van de Palestijnen omgekomen. Deze man hoort volgens bewoners van het kamp bij de Islamitische Jihad.

Israel bezette vanochtend ook Al-Samur, een dorp met 15.000 inwoners ten zuiden van Hebron. Verder houdt het leger nog de steden Tulkarem en Qalqilya omsingeld. De bezetting van Ramallah, Bethlehem en Nablus blijft gehandhaafd.

Aan de grens tussen Libanon en Israel wordt ook gevochten. Arabische strijders en Israëlische militairen bestoken elkaar onder meer met raketten. Over eventuele slachtoffers is niets bekend. Het Libanese leger heeft drie leden van de Islamistische Jihad aangehouden.