Israël eist actie van VN-Veiligheidsraad tegen Iraanse aanwezigheid in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 25 nov 2020 IAF IRAN SYRIE VN

Israël wil dat de VN-veiligheidsraad actie neemt tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Ondertussen treedt Israël zelf op tegen de Iraanse ingraving: in de nacht van dinsdag op woensdag vonden bombardementen plaats in Zuid-Syrië.

Dinsdag eiste Israëls ambassadeur bij de VN Gilad Erdan actie tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Aanleiding voor zijn oproep zijn de recente vondsten van explosieven in het grensgebied van Israël en Syrië. Volgens de IDF zit een eenheid van de Quds-macht achter het leggen van de explosieven. De Quds-macht is de divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde die regionale bondgenoten zoals de Libanese Hezbollah, de Houthi-rebellen in Jemen en volksmilities in Irak trainen en bewapenen. 

Het Syrische gebied, inclusief het scheidingsgebied zoals afgesproken in het terugtrekkingsakkoord, wordt misbruikt door vijandige elementen – zo schrijf Erdan aan de Veiligheidsraad. “Het Syrische regime blijft Iran en diens proxies toestaan gebruik te maken van zijn grondgebied, met inbegrip van militaire faciliteiten en infrastructuur, waarmee zij zich ingraven in Syrië en pogingen ondermijnen regionale stabiliteit in de regio te bewaren”. 

De Israëlische ambassadeur waarschuwt dat de Iraanse activiteiten tot een serieuze escalatie in de regio kunnen leiden. Dit vormt niet alleen een gevaar voor de Israëlische burgerbevolking, zo stelt Erdan, maar ook voor het VN-personeel op de grond. In de regio zijn verschillende VN-machten aanwezig, waaronder UNIFIL dat in het zuiden van Libanon moet toezien op de ontwapening van Hezbollah en UNDOF dat observeert of Israël en Syrië zich aan het in 1974 gesloten terugtrekkingsakkoord houden. 

Israël verwacht een grondig onderzoek door UNDOF naar de recente incidenten met explosieven in het grensgebied. Daarnaast roept Jeruzalem op tot een snelle terugkeer van UNDOF naar al haar posities en dat het al haar activiteiten hervat. In 2014 verlieten VN-soldaten in de bufferzone hun posten na gijzelingen en omsingelingen door Syrische rebellen. Eén van deze basissen is zelfs in bezit genomen door een aan Assad loyale militie. De terugkeer van UNDOF is nog altijd niet compleet naar de situatie van voor de Syrische burgeroorlog. Ambassadeur Erdan roept de VN-Veiligheidsraad op de “herhaalde gevaarlijke acties” te veroordelen en eist een volledige terugtrekking van Iran en diens proxies uit Syrië.

Iran: ‘ons antwoord zal verpletterend zijn’

Iran ontkent dat het zich ingraaft in Syrië. Vorige week stelde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Islamitische Republiek alleen een “adviserende rol” in Syrië speelt. “Vanzelfsprekend als wie dan ook deze adviserende aanwezigheid verstoort, zal ons antwoord verpletterend zijn”, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder deed de uitspraak naar aanleiding van de vergeldingsaanval die de Israëlische luchtmacht had uitgevoerd naar aanleiding van de aangetroffen explosieven in het grensgebied. Meerdere gebouwen van de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië werden toen getroffen door de IAF. Daarnaast is ook een Syrische legerbasis gebombardeerd. Syrische luchtafweer kwam in actie tegen de Israëlische vliegtuigen, waarop ook deze posities zijn getroffen. Een boodschap tegen Iraanse ingraving, aldus een woordvoerder van de IDF.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat het tijdperk van hit and run aanvallen voorbij is, en Israël daarom “zeer voorzichtig” is geworden. 

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft naar verluidt weer een Israëlische aanval plaatsgevonden in het zuiden van Syrië. Verschillende posities ten zuiden van Damascus en in Quneitra – wat vlak bij de grens met de Israëlische Golan ligt – zouden zijn getroffen. Getuigen in Israël konden een aantal van de explosies zijn. Secundaire ontploffingen suggereren dat onder andere wapenopslagplaatsen het doelwit waren.