Israël eist sluiting grens Rafah

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 27 jan 2008 EGYPTE GAZA HAMAS PALESTIJNEN RAKETTEN

De Egyptische regering heeft Hamas uitgenodigd om in Caïro te komen praten over de crisis aan de grens met de Gazastrook. Israël sloot de grens van Gaza tien dagen geleden, omdat er vanuit het gebied doorlopend raketten werden afgeschoten.

Daardoor ontstonden in Gaza grote tekorten aan voedsel, water en brandstof. Vijf dagen geleden braken Palestijnen door de grensovergang bij Rafah, om in Egypte inkopen te kunnen doen.

Pogingen van de Egyptische autoriteiten om de grens weer te sluiten mislukten. De Palestijnen gingen de Egyptische grenstroepen te lijf en maakten nieuwe gaten in de grensmuur.

Olmert en Abbas
De Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas hebben vandaag de situatie in Gaza besproken. Olmert beloofde Abbas dat Israël er alles aan zal doen om een humanitaire crisis in Gaza te voorkomen. Abbas zelf kan weinig doen omdat hij in de Gazastrook niets heeft te vertellen.

Israël eist dat Egypte de grens met de Gazastrook onmiddellijk weer sluit. De regering in Jeruzalem begrijpt niet dat de Egyptische autoriteiten alleen maar toekijken hoe Palestijnen de grens overgaan, zonder in te grijpen.

Smokkelen
Israël is bang dat radicale Hamasleden van de gelegenheid gebruik maken om wapens naar de Gazastrook te smokkelen. De Israëlische eis is een reactie op het Egyptische besluit om de grensovergang bij Rafah voorlopig open te houden.

Palestijnen stroomden ook zaterdag weer massaal de grens met Egypte over. Ze passeerden de grens ook met auto’s. Zaterdagochtend zijn honderden Palestijnen door een gat in de grensmuur gereden.

Bron: NOSNieuws