Israël en de Verenigde Arabische Emiraten kondigen normalisatie aan

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 aug 2020 ANNEXATIE ISRAEL TRUMP VAE VS

In een statement samen met de Verenigde Staten, kondigen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten normalisatie van de betrekkingen aan. Een historische doorbraak.

Donderdagmiddag kondigde het Witte Huis aan dat de Amerikaanse president Donald Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en kroonprins van Abu Dhabi Mohammed Bin Zayed akkoord zijn gegaan tot volledige normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. “Deze historische diplomatieke doorbraak zal vrede in de regio van het Midden-Oosten bevorderen”.

“Delegaties uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zullen de komende weken samenkomen om bilaterale bijeenkomsten te tekenen”, aldus het Witte Huis. Daarnaast zullen ambassades in de twee landen opgezet worden. “Het openen van directe banden tussen de twee meest dynamische maatschappijen en geavanceerde economieën in het Midden-Oosten de regio zal transformeren door economische groei aan te jagen, technologische innovatie te bevorderen en hechtere dialoog tussen volken te smeden.

President Trump spreekt van een “gigantische doorbraak”. “Historisch vredesakkoord tussen onze twee geweldige vrienden, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”, aldus de Amerikaanse president.

Een “historische dag”, zo reageerde premier Netanyahu. Tijdens een kabinetsoverleg over het coronavirus vertrok de Israëlische minister-president opeens, met slechts de mededeling dat het om een “nationaal noodgeval” ging. Dat blijkt dus de aankondiging van normalisatie te zijn, die Netanyahu donderdagavond verder toelichtte tijdens een persconferentie.

Tijdens het persmoment noemde de Israëlische premier de deal “historisch”, vergelijkbaar met de vredesakkoorden met Egypte en Jordanië. Volgens Netanyahu laat de aankondiging de enorme verandering zien die Israël in het Midden-Oosten heeft doorgemaakt, en zullen meer Arabische landen betrekkingen aangaan met de Joodse staat.

Kroonprins Bin Zayed spreekt van “samenwerking en het opzetten van een stappenplan richting het bewerkstelligen van een bilaterale relatie”. VAE-minister Anwar Gargash bevestigt dat de Emiraten “uitvoer geven aan het besluit voor normale betrekkingen met Israël.

Uitbreiden soevereiniteit van de baan

Als onderdeel van de normalisatie, zijn de plannen van Israël om soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever van de baan. Kroonprins Bin Zayed noemt dit dan ook als eerste in zijn reactie op Twitter.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Benjamin Netanyahu’s Likoed vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

Op 1 juli gebeurde echter niks. In de verklaring van het Witte Huis wordt aangekondigd dat Israël het uitbreiden van soevereiniteit opschort ten faveure van het uitbreiden van betrekkingen met andere landen in de Arabische en islamitische wereld. “De Verenigde Staten, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zijn ervan overtuigd dat nog meer diplomatieke doorbraken met andere landen mogelijk zijn, en zullen samenwerken om dit doel te bereiken”.

Volgens VAE-minister Gargash is met “moedig initiatief de kansen op het behoud van de tweestatenoplossing gered”. Hij roept op tot de “hervatting van onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israëli’s” en stelt toegewijd te zijn tot “samenwerken met vrienden om veiligheid op te zetten en de stabiliteit van de regio te garanderen”.

Tijdens zijn persconferentie ontkende Netanyahu dat zijn plannen voor het uitbreiden van soevereiniteit van de baan zijn. De Israëlische premier zegt “de rechten op het land nooit op te zullen geven”, en stelt dat slechts sprake is van een tijdelijke opschorting op verzoek van Trump.

Strategische agenda voor het Midden-Oosten

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten gaan samen met de Verenigde Staten een “strategische agenda voor het Midden-Oosten” lanceren. Doel van deze agenda is het uitbreiden van samenwerking op het gebied van diplomatie, handel en veiligheid.

De Verenigde Arabische Emiraten en Israël gaan daarnaast “onmiddellijk samenwerking op het gebied van de behandeling en de ontwikkeling van een vaccin voor corona uitbreiden en versnellen”, aldus het gezamenlijke statement. “Samenwerkend, zullen deze inspanningen helpen met het redden van islamitische, joodse en christelijke levens in heel de regio”.