Israel en Guinee herstellen diplomatieke relaties na 49 jaar

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 21 jul 2016 VN

Guinee ondertekeningIsrael verbetert de verhoudingen met Afrikaanse landen. Gisteren zijn er weer diplomatieke relaties aangeknoopt met de West-Afrikaanse Republiek Guinee (niet te verwarren met buurland Guinee-Bissau). Guinee verbrak de diplomatieke relaties met Israel na de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Het herstel van de relaties is geen gevolg van het  recente tournee van de Israelische premier Netanyahu langs Afrikaanse landen. Het is vooral een gevolg van de hulp die Israel aan het land bood in het gevecht tegen Ebola en zat al veel langer in de pen. De zaak werd beklonken tijdens een ontmoeting tussen de directeur-generaal Dore Gold van het Israelische ministerie van Buitenlandse zaken (eerder bekend als ambassadeur naar de VN) en Ibrahim Khalil Kaba, stafchef van het kantoor van de Guineese president. De twee hoogwaardigheidsbekleders tekenden in Parijs een gezamenlijke verklaring die het herstel van de relaties bevestigt.

Ebola

Toen Guinee twee jaar geleden kampte met de vreselijke ziekte Ebola, was Israel een van de grootste donors aan het internationale fonds voor de bestrijding van deze ziekte van de VN. Het schonk tien miljoen dollar aan dat fonds maar stuurde bovendien een medisch team naar de Guinese hoofdstad Conakry, dat hielp patiënten te  identificeren en te behandelen. Volgens Israelische diplomaten was dat de eerste stap naar een verbetering van de relaties.

Koploper tegen Israel

Voor Israel is dit herstel een mooi moment, want na de Zesdaagse Oorlog was de islamitische Republiek Guinee het eerste Afrikaanse land dat de banden met Israel verbrak. Daarop volgden verschillende andere landen uit die regio en in 1973, na de Jom Kippoer-oorlog, volgden er nog meer. 
Israel hoopt dat ook het herstel van de betrekkingen met Guinee navolging zal vinden bij andere landen. Het heeft nog steeds geen officiële betrekkingen met verschillende Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, zoals Nigeria, Chad, Mali, Somalië en Djibouti. De komende dagen wordt het herstel verwacht van de banden met een ander islamitische Afrikaans land, meldt de Times of Israel.

“Guinee en Israel hebben en lange geschiedenis van vriendschap, zelfs in de tijd dat zij geen diplomatieke relaties onderhielden”, zei Dore Gold in een verklaring. “Wij verlangen ernaar om onze bilaterale samenwerking nog meer te verbeteren. Israel staat klaar om zijn ervaring en kennis ter beschikking te stellen van Guinee in een aantal velden waarin Guinee zich wil ontwikkelen, zoals de landbouw, waterbeheer en binnenlandse veiligheid”, aldus Gold.

Foto: De ondertekening van het verdrag in Parijs, Israel MFA