Israel en Libanon beginnen gesprekken over grenzen

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 1 okt 2020 ISRAEL LIBANON VN VS

Donderdag maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat er indirecte gesprekken komen tussen Israel en Libanon over de demarcatie van hun maritieme grenzen. De voorzitter van het Libanese parlement, Nabih Berri, bevestigt dit. Naar alle waarschijnlijkheid zal er op een later moment ook worden gesproken over de landgrenzen.

Deze stap is opmerkelijk, mede omdat Libanon zichzelf ziet als een van de aartsvijanden van de Joodse staat. De landen vochten meerdere oorlogen uit, Israel was betrokken bij de Libanese Burgeroorlog en de terreurbeweging Hezbollah valt Israel geregeld aan vanuit Libanees grondgebied. Formeel zijn beide landen ook nog steeds in oorlog, en de grens – de Blauwe Lijn – wordt bewaakt door soldaten van de Verenigde Naties.

Enkele jaren terug werden grote gasvelden ontdekt in de oostelijke Middellandse Zee, en zowel Israel als Libanon maakte al snel aanspraak op deze velden. Voor beide landen is het zeer lucratief en bied het grote handelsvoordelen. Israel heeft recentelijk gasdeals gesloten met onder andere Cyprus en Griekenland.

Momenteel ligt Libanon zowel economisch, politiek en sociaal in puin. Het land gaat gebukt onder zowel inflatie, werkloosheid, sociale protesten als een verlamde politieke elite. De verwoestende explosie in Beiroet maakte de situatie alleen maar nijpender. Andere landen, onder leiding van Frankrijk, riepen op tot hervormingen, maar deze zijn er onder druk van Hezbollah nog niet gekomen. Het lijkt erop dat de Libanese overheid deze onderhandelingen als kans ziet om de eigen energiesector te ontwikkelen en daarmee de zwaar getroffen economie een boost te kunnen geven.

De Verenigde Staten zien deze stap als erg positief en hopen dat dit leidt tot een akkoord waardoor zowel Libanezen als Israeli’s kunnen genieten van meer veiligheid, welvaart en economische ontwikkeling. De gesprekken zullen plaatsvinden in de VN-bufferzone in Zuid-Libanon, en staan onder toezicht van zowel de VS als de VN. Zowel Libanese, Israelische als Amerikaanse functionarissen zullen de gesprekken voeren, die aldus bronnen al sinds juni worden voorbereid.