Israel en Libanon beginnen onderhandelingen over maritieme grenzen

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 14 okt 2020 ISRAEL LIBANON VN

Onder toezicht van zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten starten Israel en Libanon vandaag met officiële onderhandelingen over de maritieme grenzen tussen beide landen.

De twee landen zijn officieel nog in oorlog, en Libanon kent wetten die elke vorm van normalisatie en contact verbieden. Ook kennen de twee landen een lange geschiedenis van conflict, met als hoogtepunt de Libanese Burgeroorlog. Des te meer is deze stap dus als opmerkelijk te zien.

Betwiste grensgebieden tussen Israel en Libanon (bron: AFP)

In het oostelijke deel van de Middellandse Zee zijn de afgelopen jaren meerdere aardgasvelden gevonden, waarmee de energiemarkt in de regio sterk veranderd is. Israel is dankzij het uitbaten van die velden veranderd van energie-importeur naar exporteur. Ook werkt zij samen met Egypte, Jordanië, Cyprus en Griekenland met de aanleg van gasleidingen en energiehandel. 

Met name voor Libanon zijn deze onderhandelingen van groot belang. De economie ligt al maanden in puin en politiek gezien is het land verdeelder dan ooit. De explosie in Beiroet van 4 augustus jl. maakte de nood alleen maar hoger. Men hoopt door deze onderhandelingen een start te kunnen maken met de heropbouw van de Libanese economie.

De onderhandelingen zullen plaatsvinden in het VN-gebied op de grens tussen Israel en Libanon, de zogeheten Blauwe Lijn. De twee teams zullen plaatsnemen in een soort open tent, maar zullen niet direct met elkaar spreken. Of de landgrenzen ook aan bod komt, zal later duidelijk worden.

Dat het niet over vredesbesprekingen gaat, dat benadrukken beide kanten toch wel. De onderhandelingen blijven technisch, zodat beide landen duidelijkheid hebben over de maritieme grenzen en gasvelden. De volgende ronde van gesprekken zullen plaatsvinden op 28 oktober.

Toch was er al snel kritiek van Hezbollah, de terreurgroep die de scepter zwaait in het zuiden van Libanon. Zij waren tegen de inclusie van politici in het Libanese onderhandelingsteam, zij zien liever alleen hoge militairen. Ook ziet zij de onderhandelingen als een teken van ‘ongekende politieke zwakte van Libanon’, en aldus zou volgens de Iraanse terreurproxy alleen Israel van deze gesprekken voordeel hebben.