Israël en PA zetten gezamenlijk commandocentrum op om corona te bestrijden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 mrt 2020 CORONAVIRUS PA

Israël en de Palestijnse Autoriteit werken samen om het coronavirus te bestrijden. De twee partijen hebben een gezamenlijk commandocentrum opgezet, om hun acties tegen het virus te coördineren.

PA-premier Shtayyeh in video-overleg over corona

Zowel Israël als de Palestijnse gebieden worden, net als de rest van de wereld, geteisterd door Corona. In Israël zijn al meer dan vijfhonderd besmettingen bevestigd, en de PA meldde woensdag 44 personen positief op het virus te hebben getest.

De oprichting van het  commandocentrum is bekendgemaakt door een woordvoerder van de PA. “Onze gedeelde grenzen en betrekkingen laten geen ruimte over voor twijfel om harde maatregelen te nemen en op de hoogste niveaus samen te werken om verspreiding van het virus te voorkomen”, aldus de woordvoerder. Een vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Defensie bevestigt de samenwerking.

Israël heeft 200 testkits voor corona aan het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gegeven. Hiervoor werden monsters van verdachte gevallen naar een Israëlisch ziekenhuis gestuurd. De Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) meldt daarnaast 400 medische kits voor observatie van het virus en 500 pakketten met beschermende kleding aan de Palestijnen te hebben overhandigd.

Palestijnse arbeiders

Palestijnen werkzaam in Israël kunnen nog steeds naar werk als ze ervoor kiezen daar te blijven. Arbeiders in vitale sectors – zoals de zorg, landbouw en constructie – kunnen voorlopig in het land blijven op voorwaarde dat hun werkgever garant staat, zo meldde minister van Defensie Naftali Bennett.

Gisteren heeft Israël de Westelijke Jordaanoever afgesloten. Dit besluit is in coördinatie met de PA genomen, aldus de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT). Palestijnen die in Israël werken hebben een paar dagen de tijd om te beslissen thuis te blijven of naar werk te gaan, zo zei PA-premier Mohammad Shtayyeh.

Shtayyeh waarschuwt Palestijnen die in Israëlische nederzettingen werkzaam zijn, niet naar werk te gaan. Volgens de PA-premier zijn er veel besmettingen in de nederzettingen. Volgens een Israëlische veiligheidsfunctionaris mogen Palestijnse arbeiders nog steeds de nederzettingen in en uit.

Gaza

In de door Palestijnse terreurgroep Hamas bestuurde Gazastrook worden ook voorbereidingen getroffen voor het coronavirus. De gewapende tak van Hamas deelde deze week beelden van bulldozers die braakliggend terrein klaarmaken voor de bouw van een coronacentrum. Hamas-leider Yahya Sinwar, die een groot deel van zijn tijd zich verstopt houdt, kwam zelfs langs om het waar te nemen. Daarnaast wordt een hotel in Gaza-stad gebruikt om besmette personen op te vangen.