Israël en Palestijnen staken geweld

NOS Nieuws

Israëlische premier Sharon en de Palestijnse leider Abbas hebben een wederzijds staakt-het-vuren afgekondigd. Dat is gebeurd op de topconferentie in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

"We zijn met premier Sharon overeengekomen om alle geweld te staken tegen alle Israëliërs en Palestijnen, waar zij zich ook bevinden", zei Abbas tijdens een persconferentie na afloop van een anderhalf uur durend onderhoud met Sharon. "De tijd voor vrede en coëxistentie is aangebroken", aldus Abbas.

"Het begin van een nieuw tijdperk van hoop en vrede is aangebroken", vervolgde Abbas. "We moeten afzien van unilaterale stappen", zei de vorige maand gekozen Palestijnse leider, zonder een verwijzing te maken naar omstreden Sharons Gazaplan.

Abbas voegde eraan toe dat lang niet alle problemen zijn opgelost, zoals de voor de Palestijnen gevoelige kwesties als de nederzettingen, de bouw van de afscheidingsmuur en de bezetting van Palestijnse gebieden.

Palestijnse staat

Tijdens de gemeenschappelijke persconferentie kondigde Sharon van zijn kant het einde aan van de Israëlische militaire operaties in de bezette gebieden. "Vandaag ben ik in mijn gesprek met Abbas overeengekomen dat alle Palestijnen hun geweld tegen Isräëliërs waar dan ook zullen staken, en, tegelijkertijd, dat Israël alle militaire operaties tegen Palestijnen waar dan ook zal opschorten."

"We hebben een kans de rug toe te keren naar het bloedvergieten", ging Sharon verder, die hoopte dat Abbas zijn volk naar een eigen staat zou leiden. Hij sprak tevens de hoop uit dat Israël vreedzaam naast een toekomstige Palestijnse staat kan bestaan.

Sharon richtte zich ook rechtstreeks tot de Palestijnen. "Ik verzeker u dat wij de oprechte intentie hebben jullie recht op een onafhankelijk bestaan in alle waardigheid te respecteren".

Hamas

De top vond plaats in het bijzijn van de Egyptische president Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah. Het bestand maakt een voorlopig eind aan vier jaar van geweld tussen Palestijnse strijders en het Israëlische leger. Daarbij zijn ruim 5000 doden gevallen.

Of er werkelijk een eind komt aan het geweld is hoogst onzeker. Onduidelijk is nog of Hamas, verantwoordelijk voor een groot deel van de aanslagen op Israëlische doelen, het bestand respecteert. Een woordvoerder van de beweging in Libanon zei van niet, maar een zegsman van Hamas in de Gazastrook zei van wel.

Naast een staakt-het-vuren zijn Sharon en Abbas de oprichting overeengekomen van twee wederzijdse commissies. Eén gaat toezien op de terugtrekking van de Israëlische troepen op de bezette gebieden. De andere gaat regels opstellen voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Rice

Het bestand komt een dag na het bezoek van de Amerikaanse minister Rice aan de regio. Zondag en maandag riep zij de beide partijen op de huidige kansen op vrede te grijpen.