Israël en VS houden vanafmaandag oefeningen met Patriot

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 18 feb 2001 ISRAEL RAKETTEN TURKIJE VS

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – De strijdkrachten van Israël en de Verenigde Staten schieten vanaf maandag bij wijze van oefening Patriotraketten voor afweer van vijandelijke raketten af. Dat heeft het Israëlische leger zondag meegedeeld.

,,De oefeningen worden in het zuiden van Israël gehouden en duren tot 24 februari. Zij stonden al sinds een jaar op het programma in het kader van training met het doel de werking van de Israëlische luchtafweer te controleren”, zei een legerwoordvoerder. Hij zei niets over een mogelijk verband met de Amerikaans-Britse bombardementen op doelen in een voorstad van de Iraakse hoofdstad Bagdad vrijdag. Daardoor vielen volgens mededeling van Irak zondag drie doden en 30 gewonden.

Tijdens de Golfoorlog (1990-91) tussen Irak en de geallieerden die Koeweit te hulp kwamen, stuurde Nederland Patriot-lanceerinstallaties naar oostelijk Turkije en Israël nadat Irak enkele Scud-raketten had afgevuurd op Israël ter vergelding van de gealliëerde aanval. Aan Israël werden toen acht Patriotlanceerders uitgeleend en zeventig militairen om die systemen te bedienen.