Israël heeft afwijzend gereageerd op de verklaring dat de Palestijnse Fatah-beweging en de islamistische Hamas-beweging hun verschillen hebben bijgelegd en nauwer gaan samenwerken. Volgens de Israëli’s verhindert een overeenkomst tussen de twee groeperingen de oprichting van een Palestijnse staat.

Fatah en Hamas verrasten eerder deze week de hele wereld door aan te kondigen dat ze hun verschillen hebben bijgelegd. Fatah controleert nu de Westoever, terwijl de Gazastrook in handen is van Hamas, die de verkiezingen in 2006 won. Hamas, in de ogen van de westerse wereld een terreurbeweging, erkent Israel niet. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel waarde gehecht moet worden aan de verklaring.

De afgelopen jaren is regelmatig meegedeeld door de twee rivaliserende Palestijnse facties dat ze hun verschillen opzij wisten te leggen. Waarna er in de praktijk niets gebeurde en de tweedeling gewoon in stand bleef. En ook woensdag bleef onduidelijk hoe de Palestijnen er voor willen gaan zorgen dat zowel de Westoever als Gaza onder een gezamenlijk Palestijns bestuur komt.

Ondanks dat werd het nieuws in Israël uiterst serieus genomen. Israëls minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei gisteren in felle bewoordingen dat de Palestijnse leiding in paniek raakt vanwege de Arabische revoluties en daarom zegt haar onderlinge verschillen te hebben bijgelegd. De Israëlische president Sjimon Peres zei dat de overeenstemming tussen Fatah en de terreurorganisatie een „fatale fout is die de oprichting van een Palestijnse staat zal verhinderen”.

Visie

Het kabinet van Benjamin Netanjahoe formuleert, in tegenstelling tot eerdere regeringen, geen langetermijnvisie op de staat Israël en op de vraag waar Israels toekomstige grenzen moeten lopen. Het blijft bij Netanjahoe gissen wat hij met de Palestijnen wil. Met de bouw van nederzettingen ondermijnt het kabinet bovendien de goede relatie met de VS.

De Palestijnen geloven van hun kant de Israëli’s al helemaal niet meer: wat ze ook doen, ze krijgen geen onafhankelijkheid. Internationaal gezien hebben de Palestijnen echter de wind in de zeilen. In september wordt een stemming gehouden in de Verenigde Naties over officiële erkenning van ’Palestina’ als land. Een meerderheid van 110 landen in de Verenigde Naties heeft ’Palestina’ nu al erkend, een groot deel van die landen deed dat afgelopen jaar.

Er wordt niet verwacht dat de aankondiging van samenwerking, of die nou een uitwerking in de praktijk krijgt of niet, veel effect gaat krijgen op een eventuele stemming in de VN. Die stemming zal gaan over het bestaansrecht van ’Palestina’ als land op zichzelf, niet over hoe Palestijnen hun land willen besturen

Bron: Telegraaf, 29 april 2011.