Israel geeft reiswaarschuwing voor Turkije

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 21 mrt 2016 TERRORISME TURKIJE
TwitterLucyKafanovIsrael heeft na de dodelijke zelfmoordaanslag in Istanboel zaterdag haar burgers gewaarschuwd tegen reizen naar Turkije. Volgens het Israelische Nationale Veiligheidsraad (NSC) is er een “croncrete dreiging” van nieuwe aanslagen op toeristen. De terrorist die zich opblies in een drukke winkelstraat, doodde vier mensen en verwondde er 39. Onder de doden waren drie Israeli’s en onder de gewonden elf.

De Israelische slachtoffers maakten een georganiseerde culinaire reis. Volgens de Turkse nieuwssite Haberturk blijkt uit beelden van een bewakingscamera dat de terrorist het bewust had gemunt op deze Israelische groep. Hij zou hen hebben gevolgd vanaf hun hotel. Deze theorie wordt nog onderzocht en hierover is contact tussen Israelische en Turkse veiligheidsmensen. De Turkse autoriteiten maakten bekend dat de vermoedelijke dader, Mehmet Öztürk, een aanhanger van ISIS zou zijn.

Tijdens de kabinetszitting van zondag veroordeelde de Israelische premier Netanyahu de aanslag in Istanboel en zei: “Terrorisme zaait dood over heel de wereld” en “voor de moord op onschuldigen kan nooit een rechtvaardiging gegeven worden”. Hij sloot af met de woorden: “Degenen die terrorisme niet veroordelen, steunen het”.

De lichamen van de omgekomen Israeli’s zijn zondag met een vliegtuig van het Israelische leger overgevlogen naar Israel. In het vliegtuig zaten ook een aantal gewonde Israelische toeristen. De drie Israelische slachtoffers van de zelfmoordaanslag zijn de 40-jarige Yonathan Suher, de 60-jarige Simha Dimri en de 69-jarige Avraham Goldman.

 
Foto: Plek van de zelfmoordaanslag in Istanboel, Bron: Twitter/@LucyKafanov