Israel geteisterd door ergste bosbranden sinds 2010

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 23 nov 2016

In Israel woeden sinds deze week enorme bosbranden. De branden worden aangewakkerd door de zeer droge oostenwind.

Op verschillende plekken in Israel staan huizen en bossen in brand. De. Een grote brand bij Latrun werd volgens de brandweer veroorzaakt door “menselijke nalatigheid” bij wegwerkzaamheden. De vermeende oorzaken van branden lopen uiteen van een weggegooide brandende sigaret tot een uit de hand gelopen barbecue. Door de sterke en droge oostenwind verspreidde het vuur zich razendsnel door de omgeving. 

Een bosbrand woedt in Zichron Yaakov. Foto: Shai Ben Ari.

Een bosbrand woedt in Zichron Yaakov. Foto: Shai Ben Ari.

Dat heeft serieuze gevolgen: honderdvijftig brandweer-mannen en tien vliegtuigen zijn al sinds dinsdag bezig om het vuur te blussen. Het dorp Neve Shalom, bekend omdat Israeli’s en Arabieren er samen wonen, is volledig geëvacueerd. 270 mensen moesten hun huis uit en konden gelukkig dezelfde middag terugkeren toen het vuur onder controle was gebracht. Ook in het noorden gelegen Zichron Ya’akov, ten zuiden van Haifa, werden mensen in veiligheid gebracht en moesten 23 mensen naar het ziekenhuis. Tien woningen brandden volledig af. 

Het vuur woedt op meerdere plaatsen: met name in Galilea in het noorden, maar ook in het Nataf-bos bij Jeruzalem. Premier Netanyahu heeft alle Israëli’s opgeroepen om te luisteren naar de instructies van de brandweer en zichzelf en anderen niet onnodig in gevaar te brengen.