Israel: Groot-Brittannië moet zijn arrestatiewet veranderen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 16 dec 2009 BDS GAZA VREDESPROCES

De Israelische autoriteiten willen dat Groot-Brittannië een wijziging doorvoert in de wet die bepaald dat buitenlandse politici en militairen vervolgd kunnen worden voor oorlogsmisdaden. Dit nadat een Engelse rechter een arrestatiebevel tegen de Israelische minister Tzipi Livni uitvaardigde vanwege ‘oorlogsmisdaden’ tijdens de Gazaoorlog.

Israel is het zat dat Engeland Israelische militairen en politici kan vervolgen voor oorlogsmisdaden. In de Britse wet is een universele jurisdictie vastgesteld, die Engelse rechtbanken in staat stelt om aanklachten over mensenrechtenschendingen te behandelen. Hierdoor kunnen advocaten buitenlandse politici en militairen voor het gerech tin Londen dagen.

Zo vaardigde afgelopen weekeinde de Engelse rechters eenarrestatiebevel uit tegen Tzipi Livni vanwege oorlogsmisdaden. Zij wastijdens de Gazaoorlog vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.Livni zou naar Engeland komen voor een evenement van de Britse afdelingvan het Joods Nationaal Fond. Toen echter later bleek dat ze niet zoukomen, werd het bevel ingetrokken.

Premier Netanyahu reageerde woedend op het arrestatiebevel tegen Livni.Hij riep de Britse ambassadeur op het matje en eiste van Groot-Brittannië dat het de regeling aanpast. Israel vindt de regeling  ‘absurd’ enverklaart dat het de huidige banden zou kunnen ‘schaden’. Israel betwijfelt of Groot-Brittannië verder een rol kan spelen in het vredesproces als het landde wet niet verandert.

De Engelse minister-president, Gordon Brown, verklaarde woensdag dat hij van plan is om actie te ondernemen tegen ”de wet die deze situaties kan veroorzaken”. Hij beldeTzipi Livni persoonlijk op om haar duidelijk te maken dat zij altijd welkom is in Engeland.