Israel heeft Iraanse basis in Syrië gebombardeerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 4 dec 2017 HEZBOLLAH IAF IDF IRAN SYRIE

Naar verluidt heeft de Israelische luchtmacht afgelopen weekeinde een militaire basis van Iran nabij Damascus gebombardeerd.

De aanval zou op de nacht van vrijdag op zaterdag hebben plaatsgevonden. Volgens verschillende media gelieerd aan het Syrische regime en Hezbollah zou het doel een wapendepot zijn geweest. Andere bronnen, waaronder Sky News, rapporteren echter dat het gaat om een Iraanse basis onder constructie.

Israelische straaljagers hebben vanuit het Libanese luchtruim naar verluidt vijf raketten afgevuurd op de basis. De Syrische regering zegt twee van deze raketten onderschept te hebben, maar dat de overige projectielen wel schade hebben toegebracht aan wat zij “een militaire positie in de Damascus-provincie” noemen. In antwoord op de aanval zijn de vliegtuigen beschoten door luchtafweer, maar zover bekend wisten de straaljagers te ontkomen.

De aanval volgt drie weken na de publicatie van satellietfoto’s, waaruit blijkt dat de Iraanse Revolutionaire Garde een militaire basis aan het bouwen is nabij Damascus. Via haar aanwezigheid in Syrië, wil Iran haar invloed in de regio vergroten en proxies zoals de Libanese terreurorganisatie Hezbollah makkelijker bevoorraden. Er is zelfs sprake van een mogelijke aanleg van een maritieme basis, waarmee Iraanse oorlogsschepen vrijelijk in de Middellandse Zee zullen kunnen opereren. In combinatie met haar ballistische rakettenprogramma, vormt de Islamitische Republiek niet alleen voor Israel, maar tevens voor Europa een dreiging.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu en de minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben aangegeven geen Iraanse aanwezigheid aan de grens met Israel te tolereren. Rusland, dat aan de zijde van president Assad mee vecht in de Syrische burgeroorlog, heeft Israel een bufferzone toegezegd die vrij van Iraanse troepen en milities zal blijven. Deze zone is zo’n 10 tot 15 km breed. Israel heeft echter aangegeven geen Iraanse aanwezigheid binnen 40 km van haar grenzen te zullen toestaan. Naar verluidt is deze boodschap via Rusland aan president Assad doorgegeven.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Israel een luchtaanval uitvoert te midden van de Syrische burgeroorlog. De IAF onderschept regelmatig wapentransporten bestemd voor Hezbollah. Ook wapenfabrieken en chemische laboratoria worden op de korrel genomen. Desondanks wordt geschat dat de proxy van Iran vele malen sterker is dan tijdens de Libanese oorlog in 2006. Toen vuurde de sjiitische militie duizenden raketten op Noord-Israel af. Het arsenaal van Hezbollah is sindsdien explosief gegroeid en tevens geavanceerder met een groter bereik. 

 

 

Bron foto: Israeli Air Force / Flickr.