Israel houdt ‘flytilla’ tegen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 jul 2011 GAZA HAMAS TERRORISME

Speciale eenheden van het Israelische leger omsingelden een EasyJet-vliegtuig uit Geneve, vlak nadat het vrijdag 8 jui landde op de luchthaven Ben Gurion. Volgens Israel zaten in het vliegtuig tientallen pro-Palestijnse activisten die in Israel actie willen voeren tegen de Israelische blokkade van de door Hamas geregeerde Gazastrook. Tien passagiers zijn aangehouden, evenals twintig anderen die aan boord waren van een vlucht van Alitalia.

In totaal zijn totnutoe ongeveer 200 mensen die naar Israel wilden vliegen in het land van herkomst tegengehouden; zij kwamen het vliegtuig niet eens in. Het gaat om ‘provocateurs’; een van hen wordt zelfs verdacht van terrorisme. Maximaal honderd mensen vlogen wel naar Israel, maar werden daar opgevangen door de veiligheidsdiensten.

De activisten, die onderdeel zijn van een PR-campagne van pro-Palestijnse en pro-Hamas groeperingen,  kondigden eerder deze week aan dat zij van plan waren om honderden mensen naar Israels internationale luchthaven te sturen als protest tegen de blokkade van de Gazastrook, waar Hamas de macht in handen heeft. Een groot deel van de actievoerders die niet mee konden varen met de Gaza Flotilla, omdat de Griekse autoriteiten de boten niet lieten uitvaren, zeiden dat zij op 6, 7, en 8 juli naar Israel zouden vliegen.

Het vliegtuig van EasyJet, dat twee uur vertraging had, werd van de landingsbaan gedirigeerd waarna de veiligheidsdiensten de passagiers ondervroegen en uit lieten stappen. Een arrestantenbus stond klaar. Mensen die Israel niet binnen mogen, worden vastgehouden totdat zij, meestal al enkele uren later, worden uitgezet. Volgens verschillende media zitten er nu enkele tientallen mensen op de luchthaven te wachten op hun uitzetting.