Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor raketaanval op Be’er Sheva

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 16 nov 2019 GAZA HAMAS RAKETTEN

Op de nacht van vrijdag op zaterdag werd het staakt-het-vuren weer verbroken met een raketaanval op Be’er Sheva. In antwoord hierop heeft de Israëlische luchtmacht meerdere posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd.

Om enkele minuten voor twee uur ’s nachts ging het luchtalarm af in Be’er Sheva en omgeving. Twee raketten waren vanuit Gaza op de Zuid-Israëlische stad afgevuurd. Het Iron Dome-luchtafweersysteem kwam in actie en wist de projectielen te onderscheppen.

Volgens het Israëlische leger zit Hamas achter de raketaanval op Be’er Sheva. Het is voor het eerst dat de de facto bestuurders van de Gazastrook in actie komen tegen Israël sinds de gerichte aanval op Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata. Hierop vuurden afgelopen week Islamitische Jihad en andere groepen in Gaza honderden raketten af op de Joodse staat, maar Hamas hield zich afzijdig om het bemiddelde staakt-het-vurenakkoord in stand te houden.

De afzijdigheid van Hamas leidde tot grote woede. Nadat Egypte Islamitische Jihad tot een wapenstilstand akkoord had gekregen, gingen honderden Palestijnen de straat op om op te roepen tot meer raketbeschietingen op Israël. De onvrede was zo groot, dat een Hamas-delegatie die op rouwbezoek was bij de nabestaanden van Abu al-Ata door aanwezige Islamitische Jihad-leden te kennen werd gegeven dat ze niet welkom waren.

Met de raketaanval op Be’er Sheva geeft Hamas toe aan de grote druk. De raketbeschieting is waarschijnlijk een berekend risico geweest, met de hoop dat het staakt-het-vurenakkoord in stand blijft en waarbij het antwoord van de IDF voor lief wordt genomen.

De raketaanval kan ook als vergeldingsactie gezien worden. Vrijdag maakte Hamas bekend een van haar strijders verloren te zijn tijdens de Israëlische luchtaanvallen. Het is opmerkelijk dat de terreurbeweging ervoor heeft gekozen dit pas dagen later bekend te maken.

Op nog dezelfde nacht als de raketbeschieting, heeft de Israëlische luchtmacht verschillende posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. “De terreurorganisatie Hamas is verantwoordelijk voor alles in de Gazastrook en zal de gevolgen dragen van terreuraanvallen op Israëlische burgers”, aldus een IDF-woordvoerder. Dit statement gold eerder afgelopen week niet, toen Israël zich alleen op Islamitische Jihad richtte om een escalatie met Hamas te voorkomen.

In antwoord op de vergeldingsaanvallen door de Israëlische luchtmacht van afgelopen nacht, uit Hamas-woordvoerder Barhoum dreigende woorden richting Israël. “De bezetting draagt de verantwoordelijkheid voor deze gevaarlijke escalatie en zal de gevolgen voelen voor het blijven treffen van ons volk”. Volgens de Hamas-woordvoerder heeft Israël het staakt-het-vuren verbroken met “crimineel gedrag”, waarbij Barhoum de raketaanval op Be’er Sheva voor het gemak achterwege laat.