Israel houdt militaire oefeningen om zich voor te bereiden op grootschalige meerfrontenoorlog

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 15 mrt 2018

Hoe zou een oorlog met Hezbollah, Hamas of Iran verlopen voor Israel? Het IDF hield deze week een grote oefening om het thuisfront zo goed mogelijk te beschermen in het geval van een militair conflict. In één van de scenario’s zouden 100 Israelische burgers omkomen.

Deze week hield Israel nationale militaire oefeningen om voorbereid te zijn op elk mogelijk oorlogsscenario. Elk jaar vinden zulke oefeningen plaats, om de verdediging van Israel te testen en te zorgen dat militairen én burgers klaar zijn voor het ergste. Het gaat niet alleen om de militaire paraatheid, maar ook om de weerbaarheid van het thuisfront. Want in het geval van oorlog moeten alle Israelische burgers daarop voorbereid zijn.

Volgens een lid van de Israelische generaalsstaf waren de oefeningen uitdagend, omdat ze uitgaan van het een extremer scenario dan op dit moment realistisch is. Naast dit extreme scenario waren de militaire oefeningen ook nog eens extra veeleisend omdat er naast de nationale oefeningen ook een luchtmachtoefening werd gehouden samen met de Amerikaanse luchtmacht.

De Israelische generaal, die anoniem wordt geciteerd door Times of Israel, benadrukt het belang van die gezamenlijke oefening. Deze stuurt een boodschap naar de regio – met name naar Iran – dat de VS niet zomaar een theoretische bondgenoot is, maar ook daadwerkelijk bereid en in staat is om naast Israel te vechten mocht dit nodig zijn. 

Israelische generaals houden eigen simulatie

Terwijl Israelische soldaten zich bezighielden met het oefenen van evacuaties en het testen van luchtalarmen, bereidde ook de hoogste top van het Israelische leger zich voor op een oorlog. Zij hielden hun eigen oefening, genaamd Keystone 2018. In een reeks simulaties ( te vergelijken met een bordspel) werden de generaals geconfronteerd met meerdere oorlogsscenario’s, zoals een oorlog met meerdere fronten en grootschalige cyberaanvallen. In één van de scenario’s zouden 100 Israelische burgers omkomen. 

Het beschermen van het thuisfront is voor Israel topprioriteit. Het doel is dat het normale leven zo veel mogelijk door kan gaan, ook als er een oorlog gaande is. Daarom werden deze week alle sirenes, schuilkelders en communicatiesystemen uitgetest. Ook heeft het thuisfront-commando van het IDF geoefend op scenario’s met chemische aanvallen en het zoeken van overlevenden in ingestorte gebouwen.

Israel is een klein land met weinig “strategische diepte”. Het uitgangspunt van de Israelische defensie is dan ook sinds jaar en dag dat oorlogen zoveel mogelijk op vijandige grond worden uitgevochten, niet op Israelisch grondgebied. Een sterke luchtmacht en een inlichtingenapparaat van topniveau helpen Israel bij dit streven.