Israël houdt rekening met mogelijke Iraanse aanval

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 okt 2019 IRAN

Volgens berichtgeving in Israëlische media, houdt Israël rekening met een mogelijke Iraanse aanval met kruisraketten of drones. Ambassades hebben hun waarschuwingsniveau verhoogd en de Israëlische luchtmacht heeft de luchtverdediging aangepast.

Gisteren stelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Iran Jemen zou willen gebruiken als lanceerplatform voor raketaanvallen op Israël. Tijdens de persconferentie met de bezoekende Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin waarschuwde Netanyahu dat Iran “Irak, Syrië, Libanon en Jemen als basis wil gebruiken om Israël aan te vallen”. Volgens de premier wil het Iraanse regime hiervoor raketten ontwikkelen die hun doel met een precisie van 5 tot 10 meter kunnen raken. Eerder werd de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah al beschuldigd van een ontwikkelingsprogramma voor precisieraketten.

Afgelopen week waarschuwde de Israëlische legerchef Avi Kochavi al voor de dreiging van Iran en zijn proxies. Om deze dreiging tegen te gaan, heeft hij een plan uit de doeken gedaan dat de IDF dodelijker, sneller, beter opgeleid en beter in staat om Israël te verdedigen gemaakt moet worden. Aan het ambitieuze plan hangt echter een hoog prijskaartje, en het is vooralsnog de vraag waarvan het betaald gaat worden.

Gevreesd wordt voor een Iraanse aanval met kruisraketten of zelfmoorddrones, vergelijkbaar met de aanval op een olieraffinaderij in Saoedi-Arabië in september. Het zou dan niet voor het eerst zijn dat Iran op een dergelijke manier tracht Israël aan te vallen – in augustus voorkwam het Israelische leger een grootschalige aanval met killerdrones door Iraanse militanten.

Netanyahu noemde gisteravond Iran de “grootste dreiging voor stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten”. De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin zegde meer sancties tegen het Iraanse regime toe. Volgens Mnuchin is de campagne van “maximale druk” effectief en houdt het Iraanse agressie tegen. De Amerikaanse dwangmaatregelen zijn erop gericht de “slechte activiteiten, het exporteren van terrorisme en het ontwikkelen van nucleaire capaciteiten en raketten” door Iran tegen te gaan,  aldus de minister van Financiën.