Israel kampt met storm, ook voor Palestijnen

jeruzalemSneeuwDe storm Alexa – volgens dagblad Yediot werd hij in Arabische landen ‘Al Aqsa’ genoemd – zorgde voor sneeuw en overstromingen in Israel, de Palestijnse gebieden, Syrië, Libanon en Egypte. Syrische vluchtelingen hadden de grootste moeite om zich warm te houden in hun tenten en zeker tien kinderen stierven door de kou. In Israël, de Westoever en de Gazastrook zaten tienduizenden mensen in de kou bij gebrek aan stroom en waren wegen onbegaanbaar door sneeuw of overstromingen.

 

Gaza
De Gazastrook werd geteisterd door overstromingen en stroomstoringen. Duizenden mensen moesten uit hun overstroomde woning worden geëvacueerd. Het Israelische ministerie van Defensie, waterbedrijf Mekorot en de VN spanden zich in om de gevolgen op te vangen. Israel stuurde waterpompen, kacheltjes en brandstof: 800.000 liter brandstof voor vervoer, 200 ton huishoudgas en 450.000 liter brandstof voor de enige elektriciteitscentrale, die de laatste 50 dagen dicht was bij gebrek aan brandstof. Anders dan soms in het Westen wordt bericht, is dit het gevolg van het Hamasbeleid. In januari 2011 besloot de Gazaanse elektriciteitsmaatschappij om geen brandstof meer af te nemen van Israel en in plaats daarvan brandstof te gebruiken die uit Egypte werd binnengesmokkeld door tunnels. Sinds Egypte de tunnels sloot in februari 2012, zit de bevolking regelmatig zonder stroom. Aanboden van Israel en Egypte om brandstof te leveren via de Kerem Shalom-grensovergang werden publiekelijk geweigerd door de door Hamas geleide elektriciteitsmaatschappij, maar sinds dit weekend laat Hamas wel brandstof door, die deels door Qatar werd betaald. Ook maandag en dinsdag waren transporten gepland.

Sneeuw
Ook in Tel Aviv en omgeving waren er veel overstromingen door langdurige regenval en hagel. Op de Westoever en in Noord-Israel viel een dik pak sneeuw. Zo’n 60 procent van de huishoudens op de Westoever en 35.000 mensen in Noord-Israel zaten vrijdag of zaterdag zonder stroom – en daardoor zonder verwarming – door de storm. Pogingen de leidingen te herstellen werden gehinderd doordat wegen onbegaanbaar werden. Er werd een gezamenlijk Israelisch-Palestijns rampencentrum  opgezet om bewoners te helpen met transport- en elektriciteitsproblemen. Zover bekend vielen er in Israel vier doden.
Jeruzalem, waar op zaterdag geen openbaar vervoer is, hief dit verbod dit weekend op en zette treinen in naar de rest van het land, omdat de wegen overal onbegaanbaar waren.
Zondag was de ergste storm voorbij. Hoewel het maandag was gestopt met sneeuwen, waren in Jeruzalem, Safed, delen van Galilea en de Westoever nog steeds de scholen gesloten. Maandag zaten nog 8.000 gebouwen zonder stroom, waarvan 4.200 in en rond Jeruzalem.