Israel krijgt de schuld voor explosies bij Syrische luchtmachtbasis

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 3 sep 2018 IDF SYRIE

Op de nacht van 1 op 2 september was er sprake van explosies bij de Mezzah-luchtmachtbasis in Syrië. Aanvankelijk werd gesproken van een Israelische raketaanval. Nu beweert Syrië echter dat het om een kortsluiting, en niet om “illegale Israelische agressie” gaat.

Op videobeelden zijn meerdere explosies te zien. Het zou om een munitiedepot bij het Mezzah-vliegveld in de buurt van Damascus gaan, met secundaire explosies als gevolg. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de ontploffingen twee doden en elf gewonden gevallen, allen pro-Assad strijders.

Het Observatorium sluit een aanval door de Israelische luchtmacht niet uit. Het Syrische leger sprak aanvankelijk van een raketaanval, waarbij luchtverdedigingssystemen tegen in het geweer waren gekomen. Volgens een woordvoerder van een pro-Assad alliantie waren de raketten vanaf de Golan afgevuurd. 

Nu wordt echter beweerd dat de ontploffingen het gevolg zijn van een kortsluiting. “Deze explosies zijn niet het resultaat van illegale Israelische agressie,” aldus de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem.

Het is dan ook de vraag waarom – als de versie van minister Muallem klopt – Israel aanvankelijk als schuldige voor de ontploffingen werd aangewezen. In Arabische media doen nu verschillende verhalen de ronde of het om kortsluiting ging of om een raketaanval en door wie deze dan is uitgevoerd. 

In het verleden is Israel vaker beschuldigd van het uitvoeren van aanvallen bij de Mezzah-luchtmachtbasis. Zo zou in december 2016 met langeafstandsraketten de landingsbaan van het vliegveld zijn beschoten, aldus Syrische staatsmedia. Een maand later zou nog een raketaanval hebben plaatsgevonden tegen de basis, en waarschuwde het Syrische leger voor een reactie.

Israel heeft geen commentaar op het voorval van afgelopen weekeinde gegeven, zoals het zelden doet. Wel is het bekend beleid dat het Israelische leger de ingraving van Iran in Syrië en wapentransporten bestemd voor Hezbollah tracht tegen te houden met onder andere luchtaanvallen. Vorige week zegde de Israelische premier Benjamin Netanyahu nog toe dat Israel doorgaat met het ondernemen van acties tegen Iran en diens proxies in Syrië.