Israel krijgt zesde nacht op rij raketaanvallen te verduren

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 dec 2017 GAZA HAMAS IAF IDF RAKETTEN

Het Iron Dome luchtafweersysteem lanceert een onderscheppingsraket

Voor de zesde nacht op rij werden er vanuit de Gazastrook raketten op Zuid-Israel afgevuurd. Als antwoord heeft de IAF posities van Hamas gebombardeerd.

Twee projectielen werden door het Iron Dome raketschild in de buurt van Sederot onderschept. Tegen een derde raket werd geen actie ondernomen, omdat was uitgerekend dat deze in een leeg gebied zou neerkomen. Aan het Iron Dome luchtafweersysteem hangt een flink prijskaartje: elke onderschepping kost 40 000 dollar.

Nog een andere afgevuurde raket wist Israel niet te bereiken. Deze kwam terecht op een school in de Gazastrook zelf. 

Verschillende Palestijnse facties hebben de afgelopen dagen raketten en mortiergranaten op de Joodse staat afgevuurd. Hamas en andere terreurgroepen hebben opgeroepen tot een intifada vanwege de Amerikaanse president zijn beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Omdat Hamas de Gazastrook regeert, wordt zij door Israel voor alle provocaties vanuit de kustenclave verantwoordelijk gehouden.

De Israelische luchtmacht zegt vannacht drie posities van de Palestijnse terreurorganisatie te hebben bestookt. Doelen waren munitiedepots en trainingsfaciliteiten van de militie. 

Ondanks dat elke raketaanval door het Israelische leger wordt beantwoord, gaan de verschillende Palestijnse facties door met hun beschietingen. Ofwel lukt het Hamas niet om de milities in de Gazastrook onder controle te houden, ofwel staat de terreurgroep de provocaties oogluikend toe.