Israël laat weer Palestijnen toe

NOS Nieuws

Israël heeft voor het eerst in maanden werkvergunningen verschaft aan Palestijnen uit de Gazastrook. Ongeveer duizend Palestijnen mogen vanaf vandaag weer werken in Israël. Ook enkele honderden Palestijnse zakenlieden uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever mogen naar Israël.

Daarnaast kunnen Palestijnen weer familieleden bezoeken die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Israël laat volgende week overigens vijfhonderd Palestijnen vrij. In Israël zitten enkele duizenden Palestijnen gevangen.

De verlichting van de Palestijnse levensomstandigheden is een gebaar van goede wil na de top van gisteren tussen de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse leider Abbas. Zij kwamen een staakt-het-vuren overeen.

Ramallah

De Israëlische premier Sharon zou bereid zijn de Palestijnse leider Abbas te ontmoeten in Ramallah. Dat hebben naaste medewerkers van hem gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

Sharon nodigde Abbas gisteren al uit op zijn boerderij in Israël. Abbas heeft de uitnodiging aanvaard. De Palestijnse leider bezocht de boerderij van Sharon overigens al eerder.

Onduidelijk is nog steeds of de extremistische groeperingen Islamitische Jihad en Hamas zich aan het gisteren overeengekomen bestand zullen houden. Hamas verklaarde zich niet aan het bestand gebonden te voelen, onder meer omdat de groepering naar eigen zeggen niet vooraf over het bestand is geraadpleegd.

Abbas beloofde gisteren in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh dat de Palestijnen geen aanslagen meer zullen uitvoeren op Israëlische doelen. In ruil zegde Sharon toe dat Israël geen militaire operaties zal uitvoeren in de Palestijnse gebieden. Het bestand moet een eind maken aan een geweldscyclus die vier jaar heeft geduurd. Daarbij zijn circa 5000 doden gevallen.

Kwartet

Op 1 maart zal het Kwartet voor het Midden-Oosten in Londen bijeenkomen om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen te bespreken. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bekendgemaakt.

Het kwartet bestaat uit delegaties van de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland. Premier Blair en de Amerikaanse minister Rice zullen aan het overleg deelnemen.

De vier partijen willen hun rol als sponsor van de routekaart voor vrede weer oppakken. Dat plan uit juni 2003 moet uitmonden in de komst van een onafhankelijke Palestijnse staat. Volgens de routekaart stond die gepland voor juni 2005, maar die datum wordt bij lange na niet gehaald.