Israël legt schuld neer bij Islamitische Jihad voor toenemende spanningen Gaza

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zit de door Iran gesteunde terreurbeweging Islamitische Jihad achter de toenemende spanningen tussen Gaza en Israël. De jihadistische groep is op Hamas na de grootste terroristische organisatie in de kustenclave.

De laatste tijd lopen de spanningen tussen de facties in Gaza en Israël op. Meerdere keren hebben gewapende Palestijnen geprobeerd Israël te infiltreren. Het hoogtepunt hiervan was afgelopen zaterdagavond: toen probeerde een groepje militanten vanuit het noorden van de Gazastrook de Joodse staat binnen te komen. Ter afleiding werden drie raketten op Sderot afgevuurd. De IDF wist de infiltratieaanval echter tegen te houden. Drie Palestijnen – leden van Hamas, Islamitische Jihad en de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades – werden doodgeschoten.

Afgelopen nacht was het weer raak. Toen werd een raket op Nahal Oz afgevuurd. Hierop bombardeerde de Israëlische luchtmacht posities van Hamas aan de kustlijn van Gaza. Vervolgens werd weer een raket afgevuurd, en voerde de IAF weer bombardementen uit. Terreurbeweging Hamas bestuurt sinds 2007 de kustenclave en wordt dan ook door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt.

Volgens de Arabischtalige woordvoerder van het Israëlische leger Avichay Adraee zijn de opgelopen spanningen de schuld van Islamitische Jihad. Adraee roept het besturende Hamas op de op één na machtigste terreurgroep in de Gazastrook tot de orde te roepen. “We zijn niet van plan terreuraanvallen en raketbeschietingen op onze burgers te accepteren”, aldus de IDF-woordvoerder op Twitter.

Hamas en Islamitische Jihad lijken sprekend op elkaar. Ze zijn allebei voortgekomen uit de Moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israël.

Het grote verschil is echter dat Hamas als besturende factie van de Gazastrook verantwoordelijkheden draagt voor niet alleen haar eigen acties, maar ook die van andere milities die actief zijn in de kustenclave. Islamitische Jihad kan vrijer opereren en is dan ook regelmatig de schuldige voor escalaties met Israël. Zo kwam het in begin mei tot een zware gevechtsronde toen de door Iran gesteunde terreurbeweging een scherpschuttersaanval uitvoerde op IDF-militairen aan de grens.

Het Israëlische leger beschuldigt dan ook regelmatig Islamitische Jihad ervan te proberen het staakt-het-vuren te verstoren. Egypte en de VN hebben een wapenstilstand tussen Hamas en Israël bemiddeld. In ruil voor een verlichting van de blokkade en allerlei investeringen, voeren Hamas en andere facties een jaar lang geen aanval op de Joodse staat uit. Het staakt-het-vuren is echter zeer fragiel, afgelopen dinsdag dreigde Hamas nog met een escalatie

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat Hamas afstand zal nemen van Islamitische Jihad. De twee terreurbewegingen werken innig samen, wat leiders van de facties publiekelijk uitdragen.