Israel levert humanitaire hulp aan Syrië

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 4 dec 2013 GOLAN SYRIE VN VS WATER

Syrians in Israeli hospitalHet Israelische leger biedt humanitaire hulp aan de in nood verkerende Syriërs die in de buurt van de Israelische grens wonen en beklemd zitten tussen de gevechten tussen het Assad-getrouwe leger en oppositiegroepen. Minister Ya’alon van Defensie bezocht vandaag de grens met Syrië. De geleverde hulpgoederen bestaan uit water en voedsel, waaronder babyvoeding waar een erg groot tekort aan is. De goederen worden vooral door VN-militairen van UNDOF verdeeld over de dorpen, maar Israelische militairen leggen ook hulppakketten vlak over de grens met Syrië neer zodat de burgers deze kunnen oppikken.   

Ya’alon sprak tijdens zijn bezoek met aanwezige journalisten en zei dat het noodzakelijk is om de getroffen Syriërs te helpen, zeker nu de winter in aantocht is. Hij verwacht niet dat de situatie in Syrië zich op korte termijn zal stabiliseren. Gevechten blijken wekelijks honderden mensen te treffen en in het gebied vlak over de grens wordt een harde strijd geleverd tussen de troepen van Assad en oppositiegroepen. De troepen van Assad worden volgens Generaal Yair Golan van het Israelische leger steeds verder oostwaarts gedwongen door de rebellen. Slachtoffers die medische zorg behoeven worden in Israelische ziekenhuizen behandeld. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBN zijn er tot november ongeveer 150 Syriërs in Israel behandeld aan de verwondingen die zij als gevolg van de gevechten hebben opgelopen.

Bron: CBN News

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, gebaseerd in Engeland, heeft de ruim tweeëneenhalf jaar durende burgeroorlog in Syrië al zeker 126.000 mensen het leven gekost. Directeur Rami Abdelrahman benadrukt dat ook de vluchtelingen niet vergeten mogen worden, en zegt dat hun aantal nu boven de twee miljoen ligt, waarvan de helft kind is.