Israel militair sterker dan ooit

De conventioneel-militaire kloof tussen Israel en de Arabische landen, uitgezonderd Egypte, is nog nooit zo groot geweest en groeit nog steeds. Tegelijkertijd zal de nederlaag van Irak leiden tot een vertraging van de regionale conventionele wapenwedloop. Dat zei dr. Efraim Kam tijdens de presentatie van het gezaghebbende Middle East Strategic Balance , een tweejaarlijkse publicatie van het Jaffee Institute for Strategic Studies (JISS) in Tel Aviv.

Vanwege de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zou het Israelische leger zijn prioriteiten moeten verleggen, van conventionele bedreigingen naar die van het terrorisme en niet-conventionele wapensystemen, aldus Kam.

Uit de Middle East Strategic Balance blijkt dat het Israelische leger momenteel over 16 divisies beschikt, met onder andere 1.350 Merkava-tanks. De Merkava is door Israel zelf ontwikkeld en geldt als een van de beste gevechtstanks ter wereld. Maar volgens het JISS is de conventionele slagkracht van het Israelische leger de laatste jaren doorgeschoten, “omdat het leger net zo traag op ontwikkelingen reageert als een supertanker”. JISS-researcher brigadegeneraal (b.d.) Shlomo Brom: “De Amerikanen en de Britten hadden slechts vier divisies nodig om het uit 23 divisies bestaande Iraakse leger te verslaan. Het met Sovjetwapens uitgeruste Syrische leger [momenteel de belangrijkste conventionele bedreiging voor Israel, red.] verschilt niet veel van het Iraakse leger.” Naar zeggen van Brom heeft het optreden van de geavanceerde Amerikaanse strijdmacht tegen Irak Israels afschrikkingskracht vergroot, omdat de Arabieren weten dat het Israelische leger over vergelijkbare militaire middelen beschikt als die van het Amerikaanse leger.

Volgens het JISS is de Israelische luchtmacht de afgelopen jaren al afgeslankt, door de afstoting van oudere toestellen. Het aantal gevechtsvliegtuigen daalde van 628 (in 2001) naar 537 en het aantal helikopters van 287 naar 239, maar de gevechtskracht steeg door de toepassing van high-tech wapensystemen.

Op niet-conventioneel gebied is de bedreiging van Israel de laatste jaren echter sterk toegenomen. Egypte schafte onlangs 24 Noord-Koreaanse No-Dong langeafstandsraketten aan, waarmee heel Israel kan worden bedreigd. De No-Dong is geschikt voor het overbrengen van niet-conventionele oorlogskoppen. Syrië produceert zelfstandig Scud-D raketten, die eveneens met niet-conventionele koppen kunnen worden uitgerust. Ook Iran produceert zelfstandig langestandsraketten en het land kan over enkele jaren over operatieve kernwapens beschikken.