Israel neemt deel aan het culturele programma van de EU

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 13 jun 2022 EU

Het Israelische kabinet heeft gisteren unaniem ingestemd met deelname aan het ‘Creative Europe’ programma van de Europese Unie (EU). Dit programma biedt miljoenen euro’s aan ter ondersteuning van kunstenaars. Het programma sluit echter wel kunstenaars uit, die afkomstig zijn van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Hoofdgebouw Europees Parlement in Brussel. Foto: Jos Hummelen (CIDI)

Israel sluit zich aan bij het Creative Europe programma van de EU. Het programma biedt miljoenen euro’s brede financiële steun aan kunstenaars die samenwerken met kunstenaars uit Europese landen om de culturele ontwikkeling op internationaal niveau te bevorderen. Creative Europe is een van de vlaggenschipprogramma’s van de EU. De toetreding van Israel is een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van de samenwerking tussen Israel en de EU. Het zorgt voor nieuwe kansen voor Israelische kunstenaars en makers die steun zullen krijgen om hun werk op lokaal en internationaal niveau te promoten.

Plein voor het Europarlement in Brussel. Foto: Jos Hummelen (CIDI).

Er zal steun worden verleend aan makers en grensoverschrijdende projecten op een groot aantal verschillende culturele gebieden, waaronder theater, dans en choreografie en beeldende kunst. Geld komt beschikbaar voor internationale creatieve workshops, professionele training, promotie van Europese en Israelische filmfestivals en vertaling van Hebreeuwse literatuur in Europese talen.

Discriminatie

De reikwijdte van het programma laat echter projecten buiten de lijnen van juni 1967 buiten beschouwing. Dit betekent dat als je kunstenaar in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever of ergens op de Golanhoogvlakte bent, je geen kans maakt op deze subsidie. De Israelische regering stelt echter dat alle Israelische staatsburgers een vergoeding zullen krijgen, onafhankelijk van het gebied waar men woont. Een aantal prominente Israelische lokale leiders noemde deze uitzondering discriminatoir. 

Volg je CIDI al op Twitter? Klik hier en vervolgens op ‘volgen’.