Israël niet te spreken over ‘roeptoeterdiplomatie’ van EU

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 mei 2020 ANNEXATIE EU

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de “roeptoeterdiplomatie” van de Europese Unie. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de “ernstige zorgen” over mogelijke annexatie die de EU uit in haar felicitaties aan de nieuwe Israëlische regering. 

Afgelopen zondag is de nieuwe Israëlische regering beëdigd. Naar aanleiding hiervan heeft EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell een statement uitgebracht, waarin de Europese Unie de nieuwe regering feliciteert. Er wordt uitgekeken naar het “met Israël samen blijven werken op een constructieve en omvattende wijze, in de geest van de lang gevestigde vriendschap” die de EU en Israël verbindt. 

In het statement spreekt Borrell met “grote zorgen” over een provisie van het regeringsakkoord dat de mogelijkheid geeft tot annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Zoals hij de afgelopen weken al vaker heeft gedaan, roept de Hoge Vertegenwoordiger Israël op geen eenzijdige acties te ondernemen die volgens de EU in strijd met internationaal recht zijn. “Internationaal recht is een fundamentele pijler van de op internationale regels gebaseerde orde”, aldus Borrell. “De EU en haar lidstaten herhalen dat zij geen enkele verandering aan de grenzen van 1967 zullen erkennen tenzij overeengekomen door Israël en Palestijnen”.

Geen grenzen maar bestandslijnen

Borrell maakt hier de fout te spreken over grenzen, in plaats van over bestandslijnen. De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam.

Onder de Oslo-akkoorden van 1993 getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C. Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving in Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zou zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Minister Blok sluit zich aan bij woorden EU-Hoge Vertegenwoordiger

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok sluit zich aan bij het statement van Borrell dat “oproept tot dialoog en respect voor internationaal recht”. In zijn felicitaties aan de nieuwe Israëlische regering, stelt premier Mark Rutte dat “Nederland geen andere optie ziet dan een met de Palestijnen onderhandelde tweestatenoplossing”. 

‘Roeptoeterdiplomatie geen vervanging van intieme diplomatieke dialoog’

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken refereert naar het statement van Borrell als “roeptoeterdiplomatie“. Het ministerie dankt de EU voor het felicitatiebericht, maar noemt het “jammer” dat de veiligheid van Israël en de bedreigingen waarmee het geconfronteerd wordt niet in het statement genoemd worden en “niet de centrale plek kregen die ze zouden moeten hebben in een dergelijk bericht”. “Deze roeptoeterdiplomatie is geen vervanging van intieme diplomatieke dialoog en bevorderen niet de rol die de EU probeert te vervullen”, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.