Israel nodigt Arabische buurlanden uit voor Eurovisie Songfestival 2019

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 mei 2018 ISRAEL MIDDEN-OOSTEN

De Israelische communicatieminister Ayoob Kara heeft verschillende Arabische landen uitgenodigd om volgend jaar aan het Eurovisie Songfestival mee te doen. Dat heeft hij aan Israelische media laten weten.

De Israelische zangeres Netta Barzilai won vorige week met haar nummer Toy het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Dat betekent dat de volgende editie van de muzikale competitie in Israel zal plaatsvinden. “Volgend jaar in Jeruzalem,” aldus een geëmotioneerde Netta toen ze haar prijs in ontvangst nam.

De Israelische minister van Communicatie Ayoob Kara heeft laten weten voor het Eurovisie Songfestival van volgend jaar een aantal Arabische landen te hebben uitgenodigd. “We zullen Saoedi-Arabië en de golfstaten uitnodigen – Dubai, Abu Dhabi en ook Tunesië, om mee te doen aan de Eurovisie wedstrijd. Waarom niet?”

Deze landen zullen echter eerst lid moeten worden van de EBU – de European Broadcasting Union. Lidmaatschap van deze organisatie is verplicht om mee te mogen doen aan het Eurovisie Songfestival. Daarnaast is er de regel dat als een land mee wil doen aan de liedjeswedstrijd, het het jaar ervoor het festival moet hebben uitgezonden. Het is dus nog maar de vraag of alle door Kara genoemde Arabische landen – als ze al interesse in deelname hebben – zullen kunnen verschijnen op het Eurovisie Songfestival.

Andere Arabische landen voldoen weer wel aan de voorwaarden van de EBU, waaronder Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon en Tunesië. In het verleden weigerden zij echter naast Israel op het Eurovisie Songfestival te verschijnen. Wellicht dat zij dit keer wel de uitgereikte hand van Israel aannemen?