Israel onderzoekt effectiviteit toegangsverbod boycotactivisten

IN ISRAEL / Door: AKIVA VAN KONINGSVELD / 13 aug 2020 BDS

Een interministerieel comité onderzoekt sinds vorige week of het Israelische toegangsverbod voor boycotactivisten nog wel effectief is. Dat heeft minister Orit Farkash-Hacohen (Strategische Zaken) donderdag bekendgemaakt, aldus The Jerusalem Post. De wet werd de afgelopen drie jaar gebruikt om activisten die actief zijn voor de Boycot, Desinvesteren en Sancties-beweging (BDS) de toegang tot de Joodse staat te ontzeggen. Het comité moet uiterlijk eind september met een advies komen.

Farkash-Hacohen (Blauw-Wit), die op het ministerie van Strategische Zaken het stokje overnam van Gilad Erdan (Likoed), zegt de resultaten van het onderzoek af te wachten. “Het is belangrijk om een instrument dat de vrijheid van verkeer aantast te evalueren,” aldus de minister. “We moeten niet alleen gelijk hebben, maar ook slim zijn en dit gereedschap slechts inzetten als laatste redmiddel. BDS maakt deel uit van een grotere campagne en we focussen ons op het hogere doel: een einde te maken aan de antisemitische, gewelddadige delegitimatie van Israel.”

Einde van Israel

BDS is een omstreden beweging: de organisatie eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen en hun nakomelingen (circa 4,5 miljoen) naar Israel, met volledige burgerrechten. De oprichters van de BDS-beweging hebben meerdere malen toegegeven dat dit het einde van Israel zou betekenen. “Als de vluchtelingen terugkeren, heb je geen tweestatenoplossing”, aldus Omar Barghouti. Het resultaat, het doel van BDS, is dus het verdwijnen van de Joodse staat. Tevens gaat BDS in de praktijk vaak gepaard met uitingen van antisemitisme en is de beweging nauw verweven met gewelddadige terreurorganisaties zoals Hamas en de PFLP.

In reactie hierop nam het Israelische parlement ruim drie jaar geleden een amendement aan op Israels visumwetgeving. Sindsdien kan BDS-activisten de toegang tot Israel worden geweigerd. Ieder land heeft het recht om buitenlanders die schade willen aanrichten te weren, aldus de toelichting van de regering. Op basis van deze wet werd ook de Nederlandse BDS-activiste Lydia de Leeuw in de zomer van 2018 de toegang geweigerd. De Leeuw was betrokken bij de Hamas-flotilla naar Gaza en riep in speeches op tot het boycotten van Israel. Ook online was ze actief voor de boycotcampagne: zo spoorde ze via Facebook haar volgers aan om onder meer supermarktketen Aldi op te roepen tot een Israelboycot.

Minder activisten uitgewezen

Hoewel minister Farkash-Hacohen zegt de uitkomsten van het onderzoek onbevooroordeeld tegemoet te zullen zien, lijkt het erop dat met haar aantreden een nieuwe wind waait op het ministerie van Strategische Zaken. De afgelopen tijd werden er al weinig BDS-activisten uitgewezen, nadat het Hooggerechtshof in het najaar van 2018 een kritische uitspraak deed. Zo kon een van Nederlands meest bekende anti-Israel activisten, Anja Meulenbelt, in 2019 gewoon afreizen naar de Joodse staat. Afgelopen week heeft de minister van Strategische Zaken zelfs een boycotactiviste, die twee jaar terug nog de toegang werd geweigerd, alsnog toegelaten tot Israel.

Katherine M. Franke – een Amerikaanse professor die actief is bij de anti-Israelorganisatie Jewish Voice for Peace (JVP) – werd in mei 2018 teruggestuurd naar de Verenigde Staten, omdat ze zou hebben gelogen over haar betrokkenheid bij JVP. Volgens het ministerie van Strategische Zaken steunt ze inmiddels echter geen boycot van Israel meer, en zeggen Israelische academici dat de ban van Franke Israel zou schaden. The Jerusalem Post schrijft echter dat de Amerikaanse professor zelfs deze week nog via Twitter haar sympathie uitte voor onder andere Jewish Voice for Peace.

Afbeelding: Yanai Yechiel