Israel ontwikkelt nieuwe app om ontvoering te voorkomen

smartphone appIsrael ontwikkelt een smartphone app waarmee je in noodsituaties met één druk op de knop automatisch de lokale autoriteiten kan informeren van je precieze positie. Dit kan zorgen dat er snel hulp komt waardoor mogelijk ontvoeringen kunnen worden voorkomen of in elk geval slachtoffers van een kidnap kunnen worden opgespoord, ook als zij niet in staat zijn zelf met hulpinstanties te spreken.

Bij de ontvoering van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrah (19), vandaag precies een week geleden, ging dit mis en kwamen de autoriteiten niet meteen in actie. Vorige donderdagavond om 10.25 belde één van de jongens het alarmnummer 100. “Wij zijn ontvoerd”, zei hij. Daarna werd de verbinding verbroken. Pas om 3 uur in de nacht, toen de vader van één van de jongens naar de politie stapte, werd de zaak serieus genomen en kwam de zoektocht van duizenden soldaten en politiemannen op gang. Intussen waren er kostbare uren verloren gegaan. Hierop is in Israel veel kritiek. Er is een onderzoek gaande om herhaling te voorkomen, maar intussen komt er dus die app.

De nieuwe app wordt een update van een al bestaande app in opdracht van de Samaria Regional Council, een organisatie van settlers op de Westoever. De bestaande app belt wel het noodnummer, maar de eigenaar van de telefoon moet dan zelf zijn locatie doorgeven. De nieuwe update geeft na één druk op de alarmknop niet alleen je specifieke locatie en de precieze tijd door: zolang iemand in gevaar is, blijft de telefoon signalen uitzenden naar de autoriteiten zonder dat de eigenaar ook maar iets hoeft te doen. Die autoriteiten moeten dan natuurlijk nog wel het alarm serieus nemen en  speciale eenheden inlichten, zodat die snel in actie kunnen komen.

Bij Gilad, Naftali en Eyal is dat allemaal niet gebeurd. Bij de gigantische zoektocht naar de ontvoerde jongens waren woensdag al 250 Palestijnen gearresteerd, onder wie 170 Hamasleden en ruim 50 gevangenen die zijn vrijgelaten in ruil voor de eveneens ontvoerde Gilad Shalit, die vijf jaar in volledige afzondering gevangen is gehouden. De IDF is ruim 800 plaatsen binnengevallen om huiszoeking te doen, maar ook om toekomstige ontvoeringspogingen door Hamas, dat door Israel wordt aangezien als de organisatie achter de ontvoering, te bemoeilijken. Er zijn honderden wapens in beslag genomen.

De ontvoerde jongens zijn intussen nog steeds niet gevonden en het hele land leeft mee met de jongens en hun ouders. Behalve de app-update zijn er acties gestart op social media, waar de steunbetuigingen met als hashtag #BringBackOurBoys van over de hele wereld binnenstromen. Klik hier om ze te bekijken. Er is ook al een lied gemaakt voor de jongens – kijk en luister hiernaar door te klikken op de video in de rechter zijbalk hiernaast.