Israel ratificeert verdrag chemische wapens niet

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 sep 1997 EU IRAN SYRIE

Israel zal het verdrag om chemische wapens uit te bannen niet ratificeren. Directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken Eitan Bentsoer lichtte dit besluit toe tijdens de ontwapeningsconferentie die deze maand in Geneve werd gehouden. De Arabische landen waarvan Israel vermoedt dat zij in het bezit zijn van chemische wapens hebben het verdrag zelfs niet eens ondertekend, aldus Bentsoer. Hij noemde met name Irak, Syrië en Iran. Israel is vooral ongerust over de Irakese bewapening, maar maakt zich sinds enige tijd eveneens ernstige zorgen over het wapenarsenaal van buurland Syrie.

De Irakese ambassadeur in Geneve, Barzan Tikriti, halfbroer van Saddam Hoessein, ontkende niet dat Arabische en andere landen in de regio in het bezit zijn van chemische wapens, maar "dat valt geheel en al aan Israel te wijten. Het is juist vanwege het feit dat Israel zich zo zwaar bewapent dat Arabische landen in een reactie daarop zich ook zijn gaan bewapenen". Ook de vertegenwoordiger van Iran zette Israel in de beklaagdenbank: "Het is ironisch een oproep tot ontwapening te moeten aanhoren van een land dat het non-proliferatieverdrag niet heeft ondertekend en inspecties van het International Atomic Energy Agency weigert".

Sinds 1993, toen Israel tot de eersten behoorde die het verdrag om chemische wapens uit te bannen ondertekenden, is de dreiging ervan voor Israel alleen maar toegenomen. Er is overigens een klein aantal Arabische landen dat het verdrag wel ondertekend en zelfs geratificeerd heeft. Echter, daartoe behoren geen der Arabische landen die chemische wapens in hun bezit hebben of waarvan vermoed wordt dat zij ze hebben.

Voor wat betreft de export van landmijnen zei Bentsoer dat Israel zich zal houden aan zijn moratorium en ze tot 1999 niet zal uitvoeren. Israel kan zich nu echter niet vastleggen op een totaalverbod daarvan, zolang er geen alternatief is.