Israël roept op aan PFLP gelieerd Addameer geen steun te verlenen

Israël roept op geen steun te verlenen aan Addameer, daar de Palestijnse NGO innige banden heeft met terreurgroep PFLP. Addameer heeft in het verleden Nederlands belastinggeld ontvangen.

De Palestijnse non-gouvernementele organisatie Addameer zegt zich in te zetten voor de mensenrechten en in het bijzonder de rechten van Palestijnse gevangenen. Verschillende prominente bestuursleden en werknemers van de NGO zijn echter gelieerd aan de Palestijnse terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).  Addameer-leden vervullen een dubbele rol, aldus het Israëlische ministerie van Strategische Zaken in zijn laatste rapport: “overdag werken zij als mensenrechtenactivisten, ‘s nachts als PFLP-terroristen”. 

In augustus vond een dodelijke bomaanslag bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev plaats. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen een explosief afging. De 17-jarige Rina is bij de terreuraanval omgekomen. De dodelijke aanslag is gepleegd door een terreurcel van de PFLP. De verdachte celleider – Samer Arbid – staat geregistreerd als accountant bij Addameer. Bij het Israëlische ministerie van Strategische Zaken zijn dan ook zorgen dat subsidies voor Addameer bij de PFLP terecht zijn gekomen.

Sinds de arrestatie van Arbid en tientallen anderen die verdacht worden van activiteiten bij terreurgroep PFLP, is Addameer een grootschalige campagne begonnen om de gevangenen vrij te krijgen. Verschillende van de verdachte PFLP-leden zijn dan ook tevens actief bij de Palestijnse NGO. Addameer heeft daarnaast meegewerkt aan de aanklacht tegen Israël bij het Internationaal Strafhof, en heeft hiervoor subsidies van onder andere Zwitserland ontvangen – zo stelt het Israëlische ministerie van Strategische Zaken in zijn case study onder de naam ‘blood money’.

Naar aanleiding van de innige banden tussen Addameer en terreurgroep PFLP, roept Israël westerse regeringen, internationale mensenrechtenorganisaties, sociale medianetwerken en financiele instituten op geen steun te verlenen aan de Palestijnse NGO. Alle subsidies zou voorwaardelijk moeten zijn dat de ontvanger op geen enkele wijze relaties onderhoudt met een terroristische organisatie, zo stelt het Israëlische ministerie van Strategische Zaken. Onlangs liet de EU-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden in een brief weten dat affiliatie met of steun voor terreurgroepen is geen reden voor uitsluiting van financiering voor EU-activiteiten.

Naar aanleiding van de banden met de PFLP, zou Addameer financiële transparantie moeten bieden aan donors, zo wordt in het blood money-rapport gesteld. Daarnaast zouden vertegenwoordigers van de Palestijns NGO – in het bijzonder zij die banden hebben met de PFLP – geen visa verleend moeten worden en geen ontmoetingen mee gehouden moeten worden, zo beveelt het Israëlische ministerie van Strategische Zaken aan.

Nederlandse subsidies

Addameer heeft Nederlandse subsidies ontvangen. Via het controversiële (en inmiddels opgeheven) HR/IHL Secretariat zijn projecten van Addameer met Nederlands belastinggeld gefinancierd. Daarnaast is de verdachte PFLP-celleider Arbid ook actief geweest bij de Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Samidoun, een andere controversiële NGO met PFLP-banden, stelt dat Arbid de financiële directeur van de UAWC was in 2016. USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, noemt de UAWC de “landbouworganisatie” van de PFLP. De Palestijnse factie Fatah zegt ook dat de UAWC gelieerd is aan de PFLP.

Het UAWC ontvangt nog steeds subsidie uit Nederland. Van 2017 tot en met 2021 maakt de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah ruim 11,2 miljoen dollar over aan de landbouw-unie. De subsidie is bedoeld voor de tweede fase van een land- en waterbeheerprogramma. Voor de eerste fase van dit project ontving UAWC ook al geld van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Toen ging het om zo’n 8,4 miljoen dollar. Bij elkaar subsidieert Nederland deze aan terreurbeweging PFLP gelieerde NGO dus voor bijna 20 miljoen dollar.

Ondanks de meerdere incidenten met Addameer en andere Palestijnse NGO’s, hebben ministers Blok en Kaag laten weten geen reden te zien om de selectiecriteria voor Nederlandse subsidies aan te passen.