Israel rolt geldsluisoperatie van Hamas op

De binnenlandse veiligheidsdienst Shabak heeft een geldsluisoperatie van Hamas afgebroken. Via Turkije zouden de terroristen ongeveer 200.000 dollar naar Hebron hebben vervoerd.

Omdat Hamas als terreurgroep is aangeduid, kan de beweging erg moeilijk financiële transacties doen. Om dit te omzeilen, hadden Hamasleden een operatie opgezet. In Turkije werden allerlei goederen gekocht. Deze werden vervolgens naar Hebron verscheept om daar weer verkocht te worden. In sommige gevallen werd hier zelfs winst op gemaakt. Zo wist Hamas alsnog geld te krijgen, waarmee terroristische activiteiten en salarissen van hooggeplaatste leden gefinancierd konden worden. Deze samenzwering is vandaag door de Israelische veiligheidsdienst Shabak bekend geopenbaard.

Samen met de politie heeft Shabak in Hebron vijf verdachten gearresteerd. Leider van de operatie zou Muhammad Maher Bader zijn. Hij zit namens Hamas in het Palestijnse parlement.

Volgens de dienst zijn ook leden van Hamas in Turkije en Gaza betrokken bij het omsluizen. Het zou gaan om respectievelijk Haron Nasser al-Din en Majd Jaaba. Beide waren ze in 2011 door Israel vrijgelaten als onderdeel van de Shalit-deal.

Een tweede plot dat in de planning stond, heeft de Shabak ook opgedoekt. Met een cementfabriek zou Hamas van plan zijn geweest om nog meer geld naar Hebron om te leiden.

Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst laten de activiteiten van Hamas zien dat de terreurbeweging voornemens is om meer terreuraanvallen vanuit de Westelijke Jordaanoever uit te voeren. Shabak zegt samen met de IDF en de Israelische politie er alles aan te doen om terroristische activiteiten bloot te leggen en tegen te gouden.

 

Het CIDI heeft recent een katern over Hamas gepubliceerd, die u digitaal in kunt zien. Bestellen is ook mogelijk, u betaalt dan slechts de verzendkosten.

 

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post.