Israel schakelt kopstuk Hamas uit

Het Israelische leger heeft met een raketaanval Hamas-kopstuk Ahmed Said Halil Jabari gedood. De terroristenleider wordt verantwoordelijk gehouden voor vele aanslagen.

De liquidatie is een veelgebruikte taktiek van de IDF en de veiligheidsdiensten om terreurnetwerken als Hamas ernstig te verzwakken. Jabari is geboren in Gaza en voegde zich al snel in de gewapende Palestijnse strijd tegen Israel. In 1982 werd hij door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor zijn hulp bij verschillende terreuracties. Hij was toen nog lid van de seculiere militante beweging Fatach. In de gevangenis werd Jabari radicaler. Hij sloot zich als gevolg daarvan aan bij de Islamitische Hamas-beweging waar hij snel steeg in de hiërarchie.

Yassin
De terroristenleider kreeg na vrijlating in 1995 een hoge positie binnen de militante beweging. Hij kwam onder de hoede te staan van Hamas-oprichter Sheikh Yassin, die later ook zou omkomen bij een Israëlische aanval. Jabari verwierf grote populariteit door het managen van een netwerk dat financiële hulp verstrekt aan gevangen Hamasleden, hun familieleden, en familieleden van omgekomen terroristen. Voor zijn activiteiten binnen de Islamitische terreurgroep en de hulp bij een aanslag op een schoolbus werd hij in 1998 opnieuw gearresteerd, maar dit keer door de veiligheidstroepen van Yasser Arafat. Hij werd in 1999 weer vrijgelaten.

Shalit
In 2002 werd Jabari het hoofd van de belangrijkste gewapende tak van Hamas, nadat de vorige leider Mohammed Deif gewond was geraakt bij een Israëlische luchtaanval. Vanaf dat punt ging het snel voor hem. Jabari werd niet alleen een van de hoofdverantwoordelijken voor raket- en grensaanvallen op Israel maar hij gaf ook leiding aan tal van andere Hamas-operaties. Zo zorgde hij voor sponsors, zette smokkeloperaties op, en bewerkstelligde de gewelddadige Hamasovername van Gaza in 2007. Jabari coördineerde uiteindelijk een groot deel van de militaire capaciteiten van de Islamitische beweging, de strategie, en de hervorming van de militante tak. Het meest berucht werd hij echter door zijn leidinggevende rol bij een grensaanval in 2006 waarbij Gilad Shalit werd ontvoerd. Hij stond daarna ook aan het hoofd van de onderhandelingen in Egypte waarbij de Israëlische soldaat vrijgelaten werd in ruil voor Palestijnse gevangenen.

Liquidatiepogingen
Het Hamaskopstuk kwam gisteren om door een raketaanval op de auto waar hij in reed. Het is niet de eerste keer dat het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten Jabari hebben proberen te liquideren. Drie eerdere pogingen mislukten. Jabari is de belangrijkste terroristenleider die in vier jaar is omgebracht. De actie is onderdeel van een grotere Israëlische operatie tegen Hamas die het gevolg is van een serie raketaanvallen op de Joodse staat. Een woordvoerder van het leger stelde echter wel dat Jabari het voornaamste doelwit was.
De actie staat evenmin op zichzelf. Israel probeert vijandige terreurbewegingen te bestrijden door de kopstukken uit te schakelen. Het Israelische leger en de veiligheidsdiensten hebben jarenlange ervaring met dit soort acties. Verschillende essentiële schakels in militante netwerken zijn daarbij om het leven gebracht. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de liquidatie van Ali Hassan Salameh in 1973. De leider van de Zwarte September werd gedood door een autobom in de Libanese hoofdstad Beiroet. Ook andere Hamasleiders zijn in het verleden uitgeschakeld. Zoals gesteld kwam in 2004 Hamas-oprichter Sheikh Yassin na een raketaanval om het leven. Dit was net iets meer dan een maand voordat zijn opvolger Abdel al-Rantissi bij een helikopteraanval werd doodgeschoten.

Al Qaida
Ook het Amerikaanse leger maakt volop gebruik van deze strategie. Bij aanvallen met onbemande vliegtuigen zijn tal van Al-Qaida kopstukken gedood over de hele wereld. De meest bekende actie vond echter plaats in Pakistan toen een Amerikaanse elite-eenheid van het leger Osama Bin Laden doodde.

Escalatie
Toch pakken dit soort aanvallen niet altijd goed uit. Na de liquidaties van Sheikh Yassin en al-Rantissi nam Hamas wraak door het plegen van zelfmoordaanslagen op twee bussen waarbij 15 Israeliërs om het leven kwamen. Bovendien werd de terreurbeweging nog populairder in de Palestijnse gebieden, wat uiteindelijk resulteerde in een machtsstrijd met Fatach.
Ook na de aanval op Jabari laait het geweld weer op. Palestijnse demonstranten riepen bij een ziekenhuis in Gaza-stad Hamas op om Tel Aviv aan te vallen. De Islamitische beweging zelf waarschuwde Israel de poorten van de hel te hebben geopend. Raketaanvallen blijven nog steeds plaatsvinden ondanks de Israelische operatie in Gaza. Donderdag werden drie Israeli’s gedood toen een raket een appartementencomplex trof.

Wat precies de gevolgen zullen zijn van de aanval op Jabari is echter nog afwachten. De Arabische gemeenschap heeft desondanks furieus gereageerd en roept op tot maatregelen tegen de Joodse staat. In Israel zelf wordt veelal positief gereageerd op de operatie tegen Hamas. Jabari wordt daarbij de Bin Laden van premier Benyamin Netanyahu genoemd.