Israel sluit radiozender in Hebron wegens aanzetten tot geweld

6Het Israelische leger heeft gisterennacht in Hebron de Palestijnse radiozender Al-Hurriya uit de ether gehaald. Er werd een inval gedaan bij het populaire radiostation omdat het foute informatie zou verspreiden, over ontvoeringen en moorden van Palestijnen door het Israelische leger, waardoor de radiozender zich schuldig maakt aan ophitsing en het aanzetten tot geweld verklaarde een Israelische legerwoordvoerder. De radiozender zou ook families van gedode terroristen feliciteren en hun daden verheerlijken.

Al-Hurriya werd in 2002 opgericht in de Gazastrook door Fatah, de partij van president Abbas.  De zender werd verhuisd naar Hebron nadat Hamas in 2007 de macht over de Gazastrook overnam. In 2002 en 2008 werd Al-Hurriya ook al uit de ether gehaald om veiligheidsredenen. Volgens het Israelische leger zal de huidige sluiting een halfjaar gaan duren. Om te garanderen dat de radiozender het komende half jaar geen berichten meer de ether in kan sturen, namen Israelische soldaten bij de inval technische apparatuur in beslag. Een legerwoordvoerder verklaarde dat het station “blijft
volharden in het uitzenden van haatdragende berichten tegen Israel, steekaanvallen aanmoedigt, en aanzet tot gewelddadig verzet”. De afgelopen maand zijn er 29 aanslagen in Hebron geweest: 22 met een mes, drie met een vuurwapen, en vier waarbij voertuigen inreden op Israeli’s en veiligheidstroepen.

Sinds 1 oktober zijn bij aanslagen door Palestijnen negen Israeli’s gedood en tientallen gewond geraakt. Aan Palestijnse zijde vielen 69 doden, meestal terwijl zij een aanslag pleegden.

Foto: Inval Al-Hurriya in Hebron/IDF