Israël sluit Ramallah van buitenwereld af

ANP Nieuws

TEL AVIV (ANP) – Israël heeft zijn greep op de Palestijnse gebieden versterkt. Het sloot zondag de belangrijke stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever van de buitenwereld af. Israëlische troepen hebben er ook een tank heen gestuurd. Niemand kan de stad meer in of uit.

Ook andere gebieden zijn geblokkeerd. Volgens de BBC zijn rond de steden Jericho en Jenin zandheuvels aangelegd. Daarnaast zijn in het hart van Jeruzalem nieuwe wegblokkades opgeworpen.

De Palestijnen hebben de Verenigde Naties opgeroepen iets te doen zodat Israël een einde maakt aan de blokkades. Israël begon de blokkade van de Palestijnse gebieden vijf maanden geleden. Als gevolg van de maatregelen is de werkloosheid daar zeer fors gestegen. Veel Palestijnen kunnen niet naar hun werk reizen en dus komt er ook geen geld binnen. Duizenden mensen leven onder de armoedegrens.

Motivatie maatregelen

Volgens Israël zijn de maatregelen nodig om het land te beschermen tegen aanslagen. In een vraaggesprek met de Amerikaanse televisie zei premier Sharon dat de Palestijnse strijdkrachten en geheime diensten achter de meeste aanslagen zitten.

De premier wil niet zover gaan dat hij ook militairen de autonome Palestijnse gebieden instuurt om de Palestijnse opstand te bestrijden. In het Amerikaanse weekblad Newsweek zegt de regeringsleider dat hij van mening is dat de in de Verdragen van Oslo opgenomen overdracht van 42 procent van de bezette gebieden aan de Palestijnen ,,onherroepelijk” is.

Reactie Sharon

Rechts georiënteeerde kolonisten en groepen binnen het Israëlische leger hebben de afgelopen weken herhaaldelijk opgeroepen tot het binnendringen van de autonome Palestijnse gebieden door Israëlische militairen. In Newsweek verklaart de premier dat Israël ,,stappen tegen niemand zal ondernemen die daar onderdak vindt”. Sharon verklaarde dat er eerst met de Palestijnen onderhandeld zal worden voordat er vredesgesprekken plaats zullen vinden met buurland en erfvijand Syrië. Hij bestrijdt dat de Palestijnse autoriteiten aan de rand van een bankroet staan door de blokkade van Palestijnse gebieden door Israël. De premier zei dat zijn politieke doel het verlichten van het lijden van de bevolking in de Palestijnse gebieden is en de druk door de blokkades te willen verminderen.