Israel start offensief tegen raketbeschietingen uit Gaza

Na een dag met bijna 100 raketbeschietingen vanuit Gaza naar burgerdoelen in Israel, startte Israel de afgelopen nacht een tegenactie. Daarbij zijn 50 gerichte luchtaanvallen uitgevoerd op raketlanceerinstallaties, hoge Hamasleiders en andere doelen die volgens Israel de raketbeschietingen sturen. De avond voor het offensief verspreidde de IAF flyers om Gazanen te waarschuwen die in de buurt van doelwitten wonen. Inwoners van huizen die onder vuur zouden worden genomen, werden persoonlijk gewaarschuwd door telefoon- en txt-berichten. (Lees hier een verslag over de eerste nacht van de operatie van NOS-verslaggever Lex Runderkamp vanuit Gaza ).

Schuilkelderbestaan raketrangeHamas
De beschietingen van Zuid-Israel waren alweer dagen aan de gang. De afgelopen maand werden er zo’n 200 afgevuurd op burgerdoelen zoals de stad Sderot. Scholen en zomerkampen in het bedreigde gebied moesten worden gesloten, zo’n miljoen Israeli’s brachten noodgedwongen een groot deel van hun tijd door in de schuilkelders.

Gisteren zette Hamas, dat de raketaanvallen heeft geclaimd, ook langere afstandsraketten in (Grads) waardoor het bedreigde gebied nog groter werd. Hamas heeft gedreigd ook lange afstandsraketten in te zetten die, zegt het, Tel Aviv zouden kunnen raken. (Lees hier een verslag van deze situatie; klik op het kaartje hiernaast om het bereik van de verschillende soorten raketten te zien.)

Onenigheid over reactie
Het was duidelijk dat Israel iets moest gaan doen om de burgers te beschermen.
Maar in het Israelische kabinet was onenigheid over hoe die actie eruit moest gaan zien.
Minister Lieberman van Buitenlandse Zaken was een voorstander van een zeer grootscheepse actie: volgens hem moest Israel Gaza opnieuw binnengaan om Hamas uit te schakelen en daarna pas weer vertrekken.
Premier Netanyahu wilde dit niet: zo’n actie zou zeer veel doden aan beide zijden met zich meebrengen en het effect ervan valt te betwijfelen.

Het resultaat was dat Lieberman de samenwerking van zijn partij, Yisrael Beiteinu (Israel Ons Huis) met Likud verbrak. Zijn partij blijft wel in het kabinet en dit zal naar verwacht zo blijven, want gezien de veiligheidssituatie kan de Israelische politiek geen kabinetscrisis en verkiezingen veroorloven. Netanyahu zal ook alles doen om dit tegen te houden: vooral tijdens Israelische acties, raketbeschietingen vanuit Gaza, gewelddadige demonstraties in Israel zelf en op de Westoever en onrust langs de noordgrens, heeft harde taal als die van Lieberman meer succes dan normaal bij het Israelische electoraat.

Grondoffensief of niet
Aanvankelijk leek het erop dat het bij een gerichte actie vanuit de lucht zal blijven. Israel heeft slechts 1500 reservisten opgeroepen; dat is ongeveer het aantal dat nodig is om de Iron Dome-batterijen operationeel te houden die hopelijk zo veel mogelijk raketten uit de lucht kunnen schieten voor zij dichtbevolkte delen van Israel kunnen raken. Ter vergelijking: bij de laatste grote actie waarbij wél grondtroepen Gaza in gingen, werden er 75.000 opgeroepen.

Dinsdag rond de middag echter zou Netanyahu de IDF hebben gezegd zich voor te bereiden op een langdurig grondoffensief en vroeg hij om het oproepen van extra reservisten.