Israël stemt in met terugtrekking

NOS Nieuws

Het Israëlische kabinet heeft, zoals verwacht, het plan goedgekeurd van premier Sharon om alle joodse nederzettingen in de Gazastrook en enkele op de Westelijke Jordaanoever op te heffen.

Het kabinet stemde overtuigend voor het plan, met zeventien tegen vijf stemmen. De vijf tegenstanders van het besluit in Sharons regering hadden tevergeefs om een referendum gevraagd.

De opheffing van de nederzettingen maakt onderdeel uit van de afspraken die gemaakt zijn op de Palestijns-Israëlische top begin februari in Egypte.

Fel verzet

De terugtrekking van de 9000 kolonisten moet in juli beginnen en zal ongeveer acht weken duren. Alle 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever moeten dan ontruimd zijn.

Veel kolonisten hebben gezegd dat ze zich fel zullen verzetten tegen de ontruiming van hun nederzettingen. Ze wijzen financiële compensatie af.

De ontruimingsplannen stuitten vorig jaar al op veel tegenstand in het Israëlische parlement. Sharon heeft veel ministers varvangen die voor handhaven van de nederzettingen waren.

Ambassadeur

Een andere belangrijke stap is de terugkeer vandaag van de Jordaanse ambassadeur in Israël. Jordanië en Egypte trokken hun ambassadeurs terug aan het begin van de tweede intifada, de Palestijnse opstand in de bezette gebieden, vier jaar geleden.

Vanaf vandaag bewoont ambassadeur Marouf al-Bakhit de ambassade. Het Jordaanse besluit wordt gezien als gebaar van goede wil nu Israël een bestand heeft gesloten met de Palestijnen. Om die reden zal ook Egypte zijn ambassadeur naar Israël terugsturen.