Israël toonaangevend in hergebruik water

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 22 mrt 2009 VN WATER

Tijdens het Wereld Water Forum in het Turkse Istanbul is Israël zondag als voorbeeld voor de wereld gesteld in het recyclen en ontzilten van water. Israël hergebruikt bijna 70 procent van het afvalwater in de landbouw.

Een rapport van de Verenigde Naties dat tijdens de internationaleconferentie werd gepresenteerd, prijst Israël als een van 's-werelds marktleiders in het ontzilten van water.

Het rapport stelt verder dat het gebruik van gerecycled water voorirrigatie van essentieel belang is voor veel landen waar schoon water schaars is.

Maar liefst 1,4 miljoen kinderen in de wereld sterven elk jaar alsgevolg van het drinken van vervuild water. Dat speelt vooral inontwikkelingslanden. Daar wordt meer dan 80 procent van het rioolwatergeloosd in rivieren en reservoirs zonder eerst een behandeling te ondergaan. 

Ondanks de lof voor Israël in het VN-rapport heeft het land nog eenachterstand in het terugdringen van de binnenlandse consumptie van water. Volgens een rapport van Friends of the Earth is het doel van 10 procent besparing dat Israël zichzelf stelt, te laag. 

De milieu-organisatie wijst erop dat een verlaging van 30 procent in huishoudelijk waterverbruik een haalbare doelstelling is. De beschikbaarheid van (drink)water wordt volgens de prognoses een nijpend probleem voor Israël.